Ulkomaat

Tutkimus: Tropiikissa matkailijat altistuvat herkästi lukuisille eri superbakteereille, mutta suolistobakteerit pärjäävät hyvin bakteereita vastaan

Tutkitusta eurooppalaisryhmästä jokainen sai superbakteeritartunnan Laosissa jo matkan ensimmäisen viikon aikana.
Kolmessa viikossa matkailijaryhmästä löydettiin yli 80:a erilaista bakteerikantaa. LEHTIKUVA / JUSSI HELTTUNEN

Tropiikissa matkailijat altistuvat selvästi suuremmalle määrälle superbakteereja kuin tähän mennessä on uskottu, kertoo Helsingin yliopiston ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) kansainvälinen yhteistyötutkimus.

Tutkimuksessa seurattiin eurooppalaisryhmää, joka vietti kolme viikkoa Laosissa Kaakkois-Aasiassa.

Lancet Microbe -lehdessä julkaistu tutkimus paljasti, että jokainen matkaaja sai superbakteeritartunnan jo matkan ensimmäisellä viikolla. Yhteensä ryhmä kantoi yli 80:a erilaista bakteerikantaa.

Superbakteerit eivät kuitenkaan aiheuttaneet infektiota yhdellekään matkailijoista.

"Oli mahtavaa päästä näkemään, miten hienosti omat suolistobakteerimme pärjäävät kilpailussa tulokkaiden kanssa: suurin osa kannoista katosi jo ennen matkan loppua", Helsingin yliopiston infektiosairauksien professori, Husin ylilääkäri Anu Kantele totesi tiedotteessa.

Antibioottiresistenssin maailmanlaajuinen lisääntyminen on erityisen nopeaa trooppisilla alueilla, joissa hygienia on huonoa ja antibiootteja käytetään säännöstelemättä. Resistenttejä bakteereita kantavat niin eläimet kuin ihmiset. Alueella vierailevat matkailijat voivat kantaa niitä mukanaan kotimaahansa.

Resistenssin lisääntyminen näkyy myös tutkimuksissa: superbakteereita kantavien matkailijoiden osuus on hiljalleen kasvanut. Superbakteeritartunta pysyy yleensä oireettomana, ja kotiinpaluun jälkeen bakteerit katoavat vähitellen. Kantaja voi kuitenkin myös levittää bakteereja eteenpäin.

Pienelle osalle tartunnan saaneista bakteeri aiheuttaa oireisen infektion, useimmiten virtsatieinfektion. Superbakteerien aiheuttamien infektioiden hoito on vaikeampaa kuin tavallisten, antibiooteille herkkien bakteerien aiheuttama tauti, ja kuolleisuuden riski kasvaa.

Kantele muistuttaakin, että antibioottiresistenssin lisääntyminen uhkaa koko terveydenhoitoa.

"Antibiootteja tarvitaan paitsi infektioiden hoitoon, myös suojalääkkeeksi muun muassa isoihin leikkauksiin ja elinsiirtoihin", hän sanoo.

Lue lisää

Yliö: Antibioottien väärinkäyttö johtaa superbakteerien vakavaan uhkaan

Viisi leipää ja kaksi antibioottia

Atria lisää syksyllä broileripakkauksiin merkinnän: Ei antibiootteja koko elinaikana

Kuinka luomu luo vastustuskykyisiä superbakteereita?