Ulkomaat

New Yorkin syyttäjät saivat vihdoin Trumpin verotiedot

Trump on kutsunut tutkintoja maan historian suurimmaksi noitavainoksi.
LEHTIKUVA / AFP
Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump on piilotellut verotietojaan vuosien ajan, vaikka presidentit ovat 1970-luvulta alkaen julkaisseet ne hyvän tahdon eleenä.

Yhdysvalloissa New Yorkin syyttäjät ovat saaneet vihdoin käsiinsä tiedot entisen presidentin Donald Trumpin veronpalautuksista, kertoo syyttäjänviraston tiedottaja. Hänen mukaansa virasto sai tiedot maanantaina kuukausien oikeustaistelun päätteeksi.

Maan korkein oikeus hylkäsi maanantaina Trumpin asianajajien yrityksen estää tietojen luovutus.

Trumpin tilejä tutkittiin aluksi sen vuoksi, että hänen epäiltiin maksaneen hiljaiseksi kaksi naista, joiden kanssa hän oli pettänyt vaimoaan. Toinen naisista on pornonäyttelijä Stephanie Clifford, taiteilijanimeltään Stormy Daniels.

Sittemmin tutkinnat ovat laajentuneet koskemaan myös epäiltyä veronkiertoa sekä vakuutus- ja pankkipetosta. Trumpin entisen asianajajan Michael Cohenin todistuksen mukaan Trump vääristeli omaisuutensa arvoa sekä välttääkseen veroja että saadakseen edullisemmat pankkilainat.

Trump on kutsunut tutkintoja maan historian suurimmaksi noitavainoksi.

Trumpia uhkaa pahimmillaan vankeus. Jos Trump tuomitaan, häntä ei voida armahtaa, sillä armahdukset eivät ole mahdollisia osavaltioiden tuomioistuinten antamissa tuomioissa.

Trump on piilotellut verotietojaan vuosien ajan, vaikka presidentit ovat 1970-luvulta alkaen julkaisseet ne hyvän tahdon eleenä. Trump oli Richard Nixonin jälkeen ensimmäinen Yhdysvaltojen presidentti, joka ei ole julkistanut verotietojaan.

Lue lisää

Trump torjui Davosissa "tuomiopäivän profeetat", jotka varoittavat ympäristökriisistä

Trump vauhdittaa EU:n ja Yhdysvaltain kauppaneuvotteluita – uhkasi EU:ta autotulleilla

Trumpin virkarikosoikeudenkäynti jatkuu – vaatimukset todistajien kuulemista saivat lisäpontta

Tiktok-sovellus mahdollisesti kieltoon Yhdysvalloissa – Trump: "Minulla on valtuus kieltää sovellus"