Ulkomaat

Maankuoren värähtely ennakoi tulivuorenpurkausta Islannissa, mutta siihen voi mennä viikkoja: "Tämä on kuin maalin kuivumisen odottelua"

Reykjavikin lähistöllä on mitattu eilisestä asti tuhansia maanjäristyksiä.
Soffía Snæland / flickr.com
Maa on järissyt viime päivien aikana useasti Rekjanesin niemimaalla Islannin pääkaupungista Reykjavikista lounaaseen. Asiantuntijat ovat arvioineet, että mahdollinen tulivuorenpurkaus tapahtuisi Keilir-nimisen vuoren lähistöllä.

Islanti on tunnettu tuliperäisyydestään, mutta tällä hetkellä saarivaltiossa tapahtuu maan alla tavallistakin enemmän.

Eilen keskiviikkona iltapäivällä Reykjanesin niemimalla, pääkaupunki Reykjavikista kymmenisen kilometriä lounaaseen, maankuori alkoi värähdellä tavanomaista enemmän, kertoo Islannin meteorologinen instituutti. Instituutin mukaan vastaavia värähtely on mitattu ennen aikaisempia tulivuorenpurkauksia Islannissa, ja instituutin mukaan tulivuorenpurkaus on tälläkin kertaa mahdollinen Keilir-nimisen vuoren lähistöllä.

Keskiviikkona alueella mitattiin kaikkiaan noin 2 500 maanjäristystä. Torstaina puolenyön ja aamukuuden aikana (Suomen aikaa kello 2–8) järistyksiä oli mitattu 800 kappaletta, kertoo Islannin yleisradioyhtiö RÚV. Järistyksistä voimakkaimman magnitudi oli 4,1.

Vaikka tulivuori purkautuisi Reykjanesin niemimaalla, se ei todennäköisesti johtaisi asukkaiden evakuointeihin, kertoo islantilaisen Morgunblaðið-lehden englanninkielinen verkkojulkaisu Iceland Monitor.

Iceland Monitorin haastattelema Islannin Väestönsuojelu- ja kriisinhallintaosaston ylitarkastaja Rögnvaldur Ólafsson kehottaa ihmisiä kärsivällisyyteen, sillä mahdolliseen tulivuorenpurkaukseen voi mennä viikkoja.

"Tämä on kuin maalin kuivumisen odottelua. Juuri nyt voimme vain tehdä suunnitelmia ja B-suunnitelmia."

Iceland Monitorin haastattelema Islannin meteorologisen instituutin asiantuntija Kristín Jónsdóttir arvioi, että mahdollinen tulivuorenpurkaus tuskin heikentää ilmanlaatua vaarallisesti.

Monella on tuoreessa muistissa, miten huhtikuussa 2010 Islannissa Eyjafjallajökull-jäätikön alla purkautunut tulivuori sekoitti Euroopan lentoliikenteen moneksi viikoksi. Ympäri maailmaa levinneet uutiskuvat toivat ilmaista mainosta talouslamassa rypeneen saarivaltion matkailusektorille, ja Islannin matkailu kasvoikin 2010-luvulla valtavin askelin, kertoo esimerkiksi New York Times.

Vuonna 2009 Islannissa kävi noin 500 000 kansainvälistä matkailijaa, kun taas vuosina 2017–2019, eli juuri ennen koronaa, yli kaksi miljoonaa kansainvälistä matkailijaa kävi vuosittain Islannissa.

Vuonna 2020 kansainvälisten matkailijoiden määrä putosi koronan vuoksi alle 500 000:een, eli vuoden 2010 tulivuorenpurkausta edeltävän ajan tasolle. Luvut selviävät Islannin matkailuviranomaisen sivuilta.

Islantilaismedia Víkurfréttir aloitti eilen keskiviikkona livestriimin Keilir-vuoren lähellä mahdollisen tulivuorenpurkauksen varalta. Parhaimmillaan tuhansia katsojia kerännyttä striimiä voi seurata Youtubessa esimerkiksi tämän jutun pääkuvan linkin kautta.

Lue lisää

La Palman tulivuoren laavavirta saavutti meren – pelot myrkkykaasujen muodostumisesta lisääntyvät

YK varoittaa, että Karibialla tulivuorenpurkauksen aiheuttama humanitaarinen ja taloudellinen kriisi kestää kuukausia

Suora lähetys tulivuorelta alkaa

Koronatartunnat kiipeävät nyt ikäluokissa ylöspäin – yleisin tartuntapaikka on koti