Ulkomaat

Ruotsi keskeyttää Astra Zenecan koronarokotteen käytön

Suomi ei ainakaan toistaiseksi ole keskeyttämässä Astra Zenecan rokotteen käyttöä.
Joukko maita on keskeyttänyt rokotteen käytön mahdollisen veritulppariskin takia. LEHTIKUVA/AFP

Ruotsin terveysviranomaiset keskeyttävätlääkeyhtiö Astra Zenecan koronarokotteen käytön. Toistaiseksi ei ole selvää, lopetetaanko rokotukset kokonaan vai keskeytetäänkö ne vain tilapäisesti.

"Päätös on varotoimenpide", sanoi valtionepidemiologi Anders Tegnell lehdistötiedotteessa.

"Olemme huomioineet tämän päätöksen. Kunnioitamme jokaisen maan asiantuntijaviranomaisia, joiden päätökset perustuvat paikallisiin ennakkoehtoihin", sanoi Astra Zenecan Pohjoismaiden tiedotuspäällikkö Christina Malmberg Hägerstrand.

Suomi ei ainakaan toistaiseksi ole keskeyttämässä Astra Zenecan rokotteen käyttöä, kerrottiin lääkealan turvallisuuskeskus Fimeasta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL) STT:lle maanantaina.

Koko joukko maita on keskeyttänyt rokotteen käytön mahdollisen veritulppariskin takia.

YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO kehotti maanantaina maita jatkamaan toistaiseksi Astra Zenecan rokotteen käyttöä. WHO:n asiantuntijat kokoustavat asian tiimoilta tänään.

Myös Euroopan lääkevirasto (EMA) on linjannut, että rokotteen käyttö voi jatkua samalla, kun veritulppatapausten tutkinta jatkuu. Lääkevirasto pitää ylimääräisen kokouksen torstaina.

Rokotteen käytön keskeyttäneiden maiden joukkoon liittyi maanantaina muun muassa Saksa ja Ranska. Jo aiemmin rokotteen käyttö oli keskeytetty tai nykyisen rokote-erän käyttö oli lopetettu esimerkiksi Irlannissa, Hollannissa, Tanskassa, Norjassa ja Islannissa.

Lue lisää

WHO:n asiantuntijat kokoustavat Astra Zenecan rokotteesta

Euroopan lääkeviraston rokoteosaston johtaja italialaislehdelle: Astra Zenecan koronarokotteella todettu "mielestäni selvä yhteys" veritulppiin

THL: Verisuonitukoksia ei ole havaittu Suomessa rokottamisen jälkeen tavallista enempää

Hallitus julkistaa tänään suunnitelmansa koronarajoitusten purkamisesta – julkisuuteen on jo vuotanut alustavia tietoja