Ulkomaat

Arkeologit löysivät osia raamatullisista kirjakääröistä Juudean autiomaasta: "Merkittävin löytö sitten Kuolleenmeren kirjakääröjen"

Kääröt ovat liki 2 000 vuotta vanhoja.
Juudean autiomaasta löydetyt kirjakääröjen osat ovat pieniä palasia. LEHTIKUVA/AFP

Arkeologit ovat löytäneet Juudean autiomaasta osia liki 2  000 vuotta vanhoista raamatullisista kirjakääröistä, kertoivat Israelin viranomaiset tiistaina.

Tutkijoiden mukaan löytö on merkittävin niin sanotun Kuolleenmeren kirjakäärölöytöjen jälkeen. Vuosina 1947–1956 löydettiin yli 900 kirjoitusta luolasta läheltä Kuolluttamerta.

Vuosia kestäneiden kaivauksien tuloksena on löydetty myös harvinaisia rahoja, tuhansia vuosia vanha lapsen luuranko ja yli 10  000 vuotta vanha kori.

Kaivauksia on tehty Etelä-Israelissa ja osin myös miehitetyllä Länsirannalla.

Israelin arkeologisista kaivauksista vastaavan viraston johtajan Israel Hassonin mukaan vasta noin puolet autiomaan kallioluolista on tutkittu. Hassonin mukaan loppujen tutkimisella olisi kiire, koska varkaat voivat viedä arvokkaita löytöjä.

Lue lisää

Israel alkaa tarjota neljättä koronarokoteannosta osalle väestöstä, Yhdysvallat postittaa ilmaisia kotitestejä

Kaivaukset Turun alle vetävät väkeä – "Keskiaika voi tuntua hirveän kaukaiselta, mutta itse asiassa se ei pidä paikkansa"

Ministeriössä valmistellaan harvinaista luovutuspyyntöä – lähes 150 vuotta sitten Ruotsiin viedyt pääkallot halutaan takaisin Suomeen

Merkittävä arkeologinen kohde kärsi peruuttamattomia vahinkoja Savukoskella Itä-Lapissa – "Väärin löydetty"