Ulkomaat

Hollannissa pääministeri Rutten yli 10-vuotisen valtakauden odotetaan jatkuvan

Pandemiatilanteen vuoksi oli tehty erilaisia erikoisjärjestelyjä: esimerkiksi yli 70-vuotiaille oli annettu mahdollisuus postiäänestykseen.
Rutte kuvaili olevansa varovaisen optimistinen, kun hän kävi äänestämässä maan hallintokaupunki Haagissa. LEHTIKUVA/AFP

Hollannin pääministerin Mark Rutten jatkokausi vaikutti lähes varmalta, kun Hollannin parlamenttivaalien varsinainen vaalipäivä koitti keskiviikkona.

Rutte kuvaili olevansa varovaisen optimistinen, kun hän kävi äänestämässä maan hallintokaupunki Haagissa.

"Olen ylpeä siitä, mitä olemme saavuttaneet viimeisen kymmenen vuoden aikana Alankomaissa", Rutte sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

"Näissä vaaleissa pöydällä oleva pääkysymys on, kuka on paras johtamaan tätä maata eteenpäin koronakriisistä ja sitten tuomaan uuden alun tälle maalle, toivottavasti kesästä eteenpäin."

Alankomaita vuodesta 2010 johtaneen Rutten, 54, keskustaoikeistolainen VVD-puolue oli gallupien perusteella yltämässä jälleen vaalien suurimmaksi. VVD-puolueen kannatus pomppasi selväsi koronapandemian alussa noin vuosi sitten, ja suosio on enimmäkseen säilynyt.

Viimeksi tehdyissä gallupeissa VVD:llä oli selvästi yli 10 prosenttiyksikön etumatka opposition laitaoikeistolaiseen Geert Wildersin johtamaan vapauspuolueeseen.

Äänestyspaikat sulkeutuvat iltakymmeneltä Suomen aikaa.

Vaikka vaalien varsinainen vaalipäivä oli keskiviikkona, osa äänestyspaikoista oli avannut ovensa jo maanantaina, jotta äänestys pystyttiin järjestämään koronaturvallisesti. Pandemiatilanteen vuoksi oli tehty erilaisia erikoisjärjestelyjä: esimerkiksi yli 70-vuotiaille oli annettu mahdollisuus postiäänestykseen.

Tammikuussa Rutten hallitus kaatui skandaaliin, kun paljastui, että tuhansia vanhempia oli syytetty väärin perustein lastenhoitokustannuksiin tarkoitettujen tukien väärinkäytöstä.

Hallitus jatkoi toimitusministeristönä vaaleihin asti, eikä kriisistä näyttänyt jääneen ratkaisevaa kolhua Rutten suosioon.

Kaatuneessa hallituskoalitiossa olivat VVD:n lisäksi konservatiiviset kristillisdemokraatit (CDA) ja kristillinen liitto (CU) sekä keskustavasemmistolainen D66-puolue.

Lähteenä myös AFP

Lue lisää

Hollannissa vaalit menossa: istuva pääministeri Rutte suosikki

Hollannissa pääministeri Rutten puolue pysyi suurimpana - äärioikeisto vahvistuu vain vähän

Euro-myönteisetvaalivoittoonHollannissa

EU-johtajat jatkavat rahaneuvotteluja kolmatta päivää – Merkel pitää mahdollisena, ettei sopua saavuteta