Ulkomaat

Euroopan lääkevirasto linjaa Astra Zenecan rokotteesta tänään

Suomessa rokotetuilla havaitut keuhkoveritulppatapaukset vastaavat yleistä esiintyvyyttä väestössä.
LEHTIKUVA / Jussi Nukari
Useat Euroopan maat ovat keskeyttäneet Astra Zenecan koronarokotteen käytön mahdollisen veritulppariskin takia.

Euroopan lääkevirasto EMA:n lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea kokoontuu tänään arvioimaan Astra Zenecan koronarokotteen mahdollista yhteyttä verisuonitukosriskiin. Arvioinnin lopputuloksesta tiedotetaan tänä iltana.

Suomen kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä keskusteli haittailmoituksista ja koronan jo sairastaneiden rokotuksista keskiviikkona. Myös tämän kokouksen annista tiedotetaan mahdollisesti tänään.

Useat Euroopan maat ovat keskeyttäneet Astra Zenecan koronarokotteen käytön mahdollisen veritulppariskin takia. Esimerkiksi Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti ovat keskeyttäneet rokotteen käytön.

Suomi ei ole ainakaan toistaiseksi keskeyttänyt rokotuksia. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea nojaa päätöksissään EMA:n linjauksiin.

Rokotusten turvallisuuden seuranta tapahtuu Suomessa Fimean ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) yhteistyönä.

YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO kehotti maanantaina jatkamaan toistaiseksi Astra Zenecan rokotteen käyttöä.

Astra Zenecan koronarokotteen mahdollista yhteyttä veritulppiin selvitetään pitkin Eurooppaa. THL on toimittanut suomalaisista rekistereistä kootut tiedot verisuonitukosten taustailmaantuvuudesta EMA:n käyttöön.

Ensimmäisessä rekisterianalyysissa todettiin kaikkiaan viisi keuhkoveritulppatapausta, jotka ovat ilmenneet Suomessa Astra Zenecan rokotteen antamisen jälkeen. Samoin todettiin viisi laskimotukostapausta. Verisuonitukoksiin liittyviä kuolemantapauksia ei ole havaittu.

Havaitut määrät vastaavat tapausten yleistä esiintyvyyttä väestössä eikä rokotettujen joukossa ole nähtävissä tapausten lisääntymistä. THL:n mukaan ajallisesta yhteydestä ei myöskään voida päätellä, että rokotuksen ja sairastumisen välillä olisi syy-seuraussuhde.

Eiliseen mennessä Astra Zenecan koronarokotteen oli Suomessa saanut yli 137 000 ihmistä ja maailmanlaajuisesti noin 17 miljoonaa ihmistä.

Lue lisää

THL: Verisuonitukoksia ei ole havaittu Suomessa rokottamisen jälkeen tavallista enempää

Veritulpat ovat edelleen yleisiä, kun koronan vuoksi joudutaan sairaalaan

Britannian terveysviranomainen ei löytänyt yhteyttä Astra Zenecan rokotteen ja veritulppien välillä

Britannian terveysministeri vetoaa kansalaisiin, jotta nämä ottaisivat Astra Zenecan koronarokotteen