Ulkomaat

Astra Zeneca otti tyytyväisenä vastaan Euroopan terveysviranomaisten antaman vihreän valon rokotteelleen

Muun muassa Italia, Ranska, Espanja ja Saksa ilmoittivat heti EMA:n ilmoituksen jälkeen aloittavansa jälleen rokotukset. Suomessa rokotteen käyttöä ei keskeytetty.
LEHTIKUVA / AFP
Euroopan lääkevirasto EMA linjasi torstaina, että Astra Zenecan koronarokote on edelleen turvallinen.

Lääkeyhtiö Astra Zeneca otti ilolla vastaan Euroopan lääkevirasto EMA:n ja Britannian terveysviranomaisten torstaina tekemät päätökset, joiden mukaan yhtiön kehittämä koronarokote on edelleen turvallinen.

"Rokoteturvallisuus on ensisijaisen tärkeää, ja otamme tervetulleina vastaan viranomaisten päätökset, jotka vahvistavat rokotteemme ylivoimaiset edut pandemian pysäyttämisessä", kommentoi yhtiön lääketieteellinen johtaja Ann Taylor.

Astra Zenecan rokotteen käyttö oli keskeytetty useassa maassa sen jälkeen, kun heräsi huoli sen mahdollisesta yhteydestä verisuonitukoksiin joidenkin rokotteen saaneiden potilaiden kohdalla.

EMA:n mukaan rokotteella ei näytä olevan yhteyttä verisuonitukosriskin yleiseen kasvuun, joskaan sitä ei pystytty täysin sulkemaan poiskaan kaikkien potilaiden kohdalla. Rokotteen ottamisen hyödyt ylittävät kuitenkin EMA:n mukaan selkeästi mahdolliset haitat.

Myös YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO on rokotteen käyttämisen kannalla.

Muun muassa Italia, Ranska, Espanja ja Saksa ilmoittivat heti EMA:n ilmoituksen jälkeen aloittavansa jälleen rokotukset. Suomessa rokotteen käyttöä ei keskeytetty.

Pohjoismaista Norja ja Ruotsi eivät vielä torstaina kertoneet, aikovatko jatkaa rokotteen käyttöä. Norjan terveysviranomaiset kertoivat, että he ottavat huomioon EMA:n näkemyksen, mutta että johtopäätösten tekeminen oli ennenaikaista. Norjan terveysvirasto aikoo tehdä päätöksensä asiassa ensi viikon loppuun mennessä.

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden kertoi torstaina paikallista aikaa pitämässään puheessa, että hänen lupauksensa sadasta miljoonasta yhdysvaltalaisille annetusta koronarokotteesta hänen sadan ensimmäisen virkapäivänsä aikana on täyttymässä tuntuvasti etuajassa.

Bidenin mukaan merkkipaalu ollaan ohittamassa jo perjantaina, vain 58 päivää Bidenin virkaanastujaisten jälkeen. Biden kertoo julkistavansa hallintonsa seuraavan rokotetavoitteen ensi viikolla.

Bidenin mukaan jo 65 prosenttia yli 65-vuotiaista yhdysvaltalaisista on jo saanut ainakin yhden rokoteannoksen. Sama ikäryhmä muodostaa 80 prosenttia koronavirukseen liitetyistä kuolemantapauksista.

Lue lisää

EU-komissaari: Euroopassa voidaan saavuttaa laumasuoja heinäkuussa

Britannian terveysministeri vetoaa kansalaisiin, jotta nämä ottaisivat Astra Zenecan koronarokotteen

Mitä ihmettä Etelä-Afrikassa tapahtui? Koronaviruksen karmea toinen aalto raivosi keskikesällä, sitten tilanne rauhoittui löysistä rajoituksista ja olemattomasta rokottamisesta huolimatta

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä pohtii tänään Astra Zenecan koronarokotteen jatkoa