Ulkomaat

Saksa aikoo neuvotella Venäjän kanssa Sputnik-rokotteen ostamisesta

Baijeri aikoo ostaa enintään 2,5 miljoonaa annosta Sputnik V:tä, jos lääkevirasto EMA hyväksyy rokotteen.
LEHTIKUVA/AFP
Usea muu EU-maa on jo ostanut Sputnik V -rokotetta.

Saksan hallitus aikoo neuvotella Venäjän kanssa Sputnik V -rokotteen ostamisesta, kertoi Saksan terveysministeri Jens Spahn medialle torstaina. Ehtona on hänen mukaansa se, että Euroopan lääkevirasto (EMA) antaa hyväksyntänsä Venäjän kehittämän Sputnik V:n käytölle.

Spahn sanoi kertoneensa EU:n terveysministerien kokouksessa, että Saksa neuvottelee Venäjän kanssa kahdenkeskisesti Sputnik V:n ostamisesta. Syynä on Spahnin mukaan se, että Euroopan komissio ei solmi Sputnik V:stä samanlaista EU:n yhteishankinnan sopimusta kuin on tehty esimerkiksi Biontechin ja Pfizerin valmistamasta rokotteesta.

Saksan hallituksen ilmoitus tuli päivä sen jälkeen, kun maan osavaltio Baijeri ilmoitti allekirjoittaneensa aiesopimuksen Sputnik V:n ostamisesta. Baijeri aikoo ostaa enintään 2,5 miljoonaa annosta Sputnik V:tä, jos lääkevirasto EMA hyväksyy rokotteen.

Venäläisen rokotteen tuontimahdollisuuden lisäksi lääkeyhtiö R-Pharm on perustamassa Sputnik V:n tuotantolaitoksen Saksan Illertissenin kaupunkiin.

Usea muu EU-maa on jo ostanut Venäjältä Sputnik V -rokotetta.

Espanja ja Italia ilmoittivat myöhään eilen rajaavansa Astra Zenecan koronavirusrokotteen käytön jatkossa yli 60-vuotiaisiin. Päätös seurasi EMA:n tiedotustilaisuutta keskiviikkona.

Lääkevirasto kertoi eilen, että Astra Zenecan rokotteella ja tietynlaisten veritulppien välillä on havaittu yhteys. Veritulppia on esiintynyt harvinaisena sivuvaikutuksena joidenkin nuorempien potilaiden kohdalla. Belgia ja Britannia kiirehtivät ilmoittamaan rokotteen rajoituksista heti tiedotustilaisuuden vanavedessä.

Belgian terveysviranomaiset ilmoittivat rokottavansa vastaisuudessa Astra Zenecalla vain yli 55-vuotiaita. Britannian terveysviranomaiset puolestaan sanoivat pyrkivänsä tarjoamaan alle 30-vuotiaille jonkin muun vaihtoehdon kuin Astra Zenecan koronarokotteen.

Suomessa jatkuu toistaiseksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen linjaus, jonka mukaan Astra Zenecan rokote annetaan vain 65 vuotta täyttäneille.

Myös Kanada, Ranska, Hollanti ja Saksa ovat päättäneet, ettei Astra Zenecan rokotetta suositella nuoremmille potilaille.

Lue lisää

Pääministeri Marin ei tyrmää Sputnik-rokotteen käyttöä Suomessa – rokoteasiat eivät ole poliittisia kysymyksiä

Brasilia kielsi Sputnik-rokotteen tuonnin maahan

Euroopan lääkeviraston johtaja: Ensimmäiset koronarokotteet voivat saada hyväksynnän ennen joulua

EU-maiden koronarokotukset alkavat 27. joulukuuta – Von der Leyen: Rokotetta riittää kaikille