Ulkomaat

Yle: Uusi-Seelanti kieltää karjaviennin meriteitse – syynä eläinten hyvinvointi

Kielto tulee voimaan kahden vuoden siirtymäajalla.
Maija Partanen
Karjavienti meriteitse lakkaa Uudesta-Seelannista maailmalle kahden vuoden siirtymäajalla.

Uuden-Seelannin hallitus kieltää nautojen ja muiden eläinten viennin merikuljetuksissa eläinten hyvinvoinnista nousseen huolen takia. Kielto tulee voimaan kahden vuoden siirtymäajalla.

Taustalla on huoli eläinten kärsimyksistä pitkillä merimatkoilla ja niiden kohtelusta vientimaissa, joissa eläintensuojelun standardit voivat olla Uutta-Seelantia heikommat.

Viime vuonna Uusi-Seelanti keskeytti karjan kuljetukset väliaikaisesti, kun Kiinaan matkalla ollut 5 800 lehmää kuljettanut rahtialus upposi myrskyävällä merellä Japanin lähistöllä. Haaverissa kuoli yli 40 miehistön jäsentä ja kaikki aluksessa olleet eläimet.

Uuden-Seelannin maatalousministeri Damien O’Connor sanoi, että mainehaitta ylittää rahallisen hyödyn, jota viennistä koituu. Ministerin mukaan Uudella-Seelannilla ei ole keinoja huolehtia eläinten hyvinvoinnista sen jälkeen, kun nämä ovat lähteneet maan rannikolta.

"Uuden-Seelannin pitää olla edelläkävijä maailmassa, jossa eläinten hyvinvointi on kasvavan silmälläpidon alla, jos haluamme tosiaan olla kaikkein eettisimpiä ruoantuottajia", O’Connor sanoi.

Viime vuonna elävän karjan kuljetusten arvo oli 261 miljoonaa Uuden-Seelannin dollaria eli noin 155 miljoonaa euroa. Kuljetusten määrä kasvoi voimakkaasti edellisvuodesta, kun viejät kiirehtivät toimittamaan karjaa ennen mahdollista vientikieltoa.

Elävien eläinten kuljetuksen muodostavat kuitenkin vain aivan murto-osan Uuden-Seelannin maataloustuotteiden viennistä. Maatalousvienti on Uuden-Seelannin tärkein ulkomaisen valuutan lähde.

Asiasta uutisoi Yle.

Lue lisää

Tutkimuslaitos: Talvisessa Uudessa-Seelannissa historian lämpimin kesäkuu

Eläinkuljettajien koulutus tiukkenee, vain oppilaitokset saavat antaa opetusta

EU-komissio aikoo kieltää tuotantoeläinten häkit 2027 mennessä – turkiseläimet eivät ole listalla mukana

Keskeytetyn suojelukoiratoiminnan uusi koulutus pyörähti käyntiin – Käyttäytymistutkija: "Viettiteoriat ovat vanhaa maailmaa"