Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ulkomaat

Ruotsi keventää koronarajoituksia – rokotetut saavat tavata vapaammin

Ruotsin kansanterveyslaitoksen johtaja pitää Astra Zenecan koronarokotetta turvallisena, ja Ruotsi aikoo jatkaa sen käyttämistä.
Uusi käytäntö koskee niitä, joiden rokottamisesta on kulunut ainakin kolme viikkoa. Lehtikuva / Emmi Korhonen

Ruotsi keventää koronarajoituksia rokotuksen saaneille. Kaikki rokotetut saavat jatkossa tavata nykyistä useampia ihmisiä sisätiloissa ja vanhustenhoivassa saadaan taas jatkaa yhteistä toimintaa, ilmoittaa sosiaaliministeri Lena Hallengren.

Hallengrenin mukaan uusi käytäntö koskee niitä, jotka ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksen ja joiden rokottamisesta on kulunut ainakin kolme viikkoa, jolloin vastustuskyky on kehittynyt. Hän muistutti, että toisen annoksen ottaminen on erittäin tärkeää.

Ruotsin kansanterveyslaitoksen johtaja Johan Carlsonin totesi Ruotsin katsovan, että ruotsalaisbrittiläisen Astra Zenecan koronarokote on turvallinen ja Ruotsi aikoo jatkaa sen käyttämistä.

Rokotukset eivät Carlsonin mukaan vielä vaikuta koronatartuntojen leviämiseen Ruotsissa. Tartuntojen määrä on pysynyt korkeana.

Uudet säännöt merkitsevät, että myös ikääntyneet voivat käydä kaupassa ja tavata omaisiaan, mutta heidän ei tule tungeksia kauppoihin, Hallengren sanoi.

"Tungos lisää tartuntoja. Rokotus ei ole sataprosenttinen este taudin levittämiselle", ministeri muistutti.

Carlson lisäsi, että etätyösuositus pysyy voimassa rokotuksista huolimatta ja kaikkien on edelleen syytä olla varovaisia.

Tarkkoja määräyksiä tapaamissäännöistä on luvassa myöhemmin. Carlsonin mukaan puhe on ollut enintään kahdeksan ihmisen tapaamisista ja etusijassa ulkona.

"Tässä ei ole kyse suurten tapahtumien tai juhlien avaamisesta", hän sanoi.

Rokotetahdin odotetaan tihenevän Ruotsissakin, kun toimitusmäärät kasvavat. Ruotsin rokotekoordinaattori Richard Bergström ei sulkenut pois ajatusta, että Ruotsi ottaisi käyttöön venäläisen Sputnik-rokotteen. Useat EU-maat keskustelevat Venäjän kanssa, ja toukokuussa EU:sta lähetetään tarkastajia Venäjälle. Euroopan lääkevirasto EMA ei ole vielä antanut rokotteelle käyttölupaa.

Lue lisää

Korona nousi viime vuonna Ruotsin kolmanneksi yleisimmäksi kuolinsyyksi

Suomessa on käynnissä tiettävästi kaksi rokotehanketta koronavirusta vastaan: Kehittäjät tähyävät ensimmäisen tautiaallon toiselle puolen

Rikkaat maat varaavat koronarokotteet köyhien nenän edestä, varoittaa kansalaisjärjestö

AstraZeneca: Koronarokote voi yhä valmistua tämän vuoden loppuun mennessä