Ulkomaat

EU-komissio ehdottaa matkustusrajoitusten höllentämistä rokotetuille EU:n ulkorajoilla

Varsinaiset päätökset matkustusrajoituksista kuuluvat jäsenmaille.
Suunnitelmissa oleva matkustuskupla on samanlainen kuin Uuden-Seelannin ja Australian välille avattu. Lehtikuva/AFP

Euroopan komissio ehdottaa EU-maille matkustusrajoitusten höllentämistä unionin ulkorajoilla. Komissio esittää, että EU:n ulkopuolelta voisi matkustaa EU:hun ilman välttämätöntä syytä, jos matkustaja tulee maasta, jossa koronavirustilanne on hyvin hallinnassa tai jos matkustaja on rokotettu EU:n hyväksymällä rokotteella.

Komissio ehdottaa samalla myös uutta hätäjarrumekanismia, jolla voitaisiin nopeasti ja väliaikaisesti rajoittaa matkustamista EU:hun virusmuunnosten leviämisen estämiseksi.

Varsinaiset päätökset matkustusrajoituksista kuuluvat jäsenmaille.

Uusi-Seelanti avaa tässä kuussa matkustuskuplan Cookinsaarten kanssa. Asiasta kertoneen Uuden-Seelannin pääministerin Jacinda Ardernin mukaan matkustuskupla on määrä avata toukokuun 17. päivä.

Suunnitelmissa oleva matkustuskupla on samanlainen kuin Uuden-Seelannin ja Australian välille avattu. Ihmiset ovat saaneet liikkua Uuden-Seelannin ja Australian välillä ilman pakollista koronakaranteenia nyt kahden viikon ajan. Kupla on tärkeä Uuden-Seelannin turismille, sillä noin 40 prosenttia maahan saapuvista matkailijoista tulee Australiasta. Australiassa asuu myös satoja tuhansia uusiseelantilaisia, jotka ovat muuttaneet isompaan naapurivaltioon töiden perässä.

Ardernin mukaan myös noin 20 000 asukkaan saariryhmän kanssa avattava kupla on merkittävä.

"Matkustaminen molempiin suuntiin ilman karanteenia on merkittävä askel molemmille maille covid-19-epidemiasta toipumisessa, ja se on myös suora tulos sekä Uuden-Seelannin että Cookinsaarten onnistuneesta reagoinnista pandemiaan", pääministeri sanoo.

Lue lisää

"On tärkeää nähdä EU:n ilmastotavoitteet vain minimitasona, joka Suomessa tulee ylittää", kommentoi ympäristöministeri Mikkonen

EU-komissio nostaa jälleen ennustettaan talouskasvusta – Suomen kasvuvauhti on jäämässä euroalueen heikoimmaksi

EU toruu Suomea jätteitä koskevien direktiivien laiminlyönnistä – virheiden korjaamiseen aikaa kaksi kuukautta, muuten uhkaavat oikeustoimet

EU-komissio kehottaa jäsenmaita jatkamaan talouden tukemista ensi vuonnakin