Ulkomaat

EMA aloittaa kiinalaisen Sinovacin koronarokotteen arvioinnin, yhtiö ei vielä hakenut myyntilupaa

Sinovacin rokote hyväksyttiin käyttöön Kiinassa helmikuussa.
Lehtikuva/AFP
Rokotuspisteellä Bangkokin lentoasemalla rokotettiin Sinovacin rokotteella.

Euroopan lääkevirasto (EMA) aloittaa kiinalaisen Sinovac-yhtiön koronarokotteen arvioinnin. EMA:n mukaan yhtiö ei ole vielä virallisesti hakenut myyntilupaa rokotteelleen.

"EMA arvioi tietoja sitä mukaa kuin niitä on saatavilla päättääkseen, ovatko (rokotteen) hyödyt suuremmat kuin haitat. Jatkuva arviointi jatkuu, kunnes virallisen myyntilupahakemuksen tekemiseksi on riittävästi tietoja", lääkevirasto kertoo tiedotteessaan.

Arvioinnin aloittamisella etukäteen pyritään nopeuttamaan myyntilupahakemuksen käsittelyä sen jälkeen, kun se on virallisesti tehty EMA:lle. Normaalisti kaiken tarvittavan datan täytyy olla valmiina ennen kuin arviointi aloitetaan.

Sinovacin rokote hyväksyttiin käyttöön Kiinassa helmikuussa.

Sinovacin rokotteen tavoin myös venäläinen Sputnik V -rokote on otettu arviointiin ennen virallista myyntilupahakemusta. EMA tiedotti asiasta maaliskuussa.

EMA on tähän mennessä suosittanut myyntiluvan myöntämistä neljälle koronavirusrokotteelle. Sen jälkeen, kun EMA suosittelee luvan myöntämistä, täytyy EU-komission vielä hyväksyä se. Lupa on myönnetty Johnson & Johnsonin, Pfizerin ja Biontechin, Modernan ja Astra Zenecan rokotteille.

Lue lisää

Euroopan lääkeviraston johtaja: Ensimmäiset koronarokotteet voivat saada hyväksynnän ennen joulua

EU-maiden koronarokotukset alkavat 27. joulukuuta – Von der Leyen: Rokotetta riittää kaikille

Saksa aikoo neuvotella Venäjän kanssa Sputnik-rokotteen ostamisesta

Saksakin keskeyttää Astra Zenecan koronarokotteen käytön, Sputnik-koronarokotteen tuotannosta Euroopassa sovittu