Ulkomaat

Yhdysvallat kannattaa koronarokotteiden patenteista luopumista, jotta rokotteet saadaan laajempaan käyttöön ja pandemialle loppu

Lääkejätit ja niiden isäntämaat ovat yrittäneet vakuuttaa, etteivät patentit ole suurin este tuotannon kasvattamiselle.
WTO:lta on vaadittu jo kuukausien ajan, että koronarokotteiden immateriaalioikeuksista luovuttaisiin väliaikaisesti niin sanotun TRIPS-poikkeusluvan avulla. LEHTIKUVA / Getty Images / AFP

Yhdysvallat kannattaa koronarokotteiden patenteista luopumista, jotta rokotteet saadaan laajempaan käyttöön. Yhdysvallat aikoo käynnistää neuvottelut asiasta Maailman kauppajärjestön WTO:n kanssa.

Yhdysvaltain kauppaedustajan Katherine Tain mukaan yritysten immateriaalioikeudet ovat tärkeitä, mutta Yhdysvallat tukee näistä suojauksista luopumista, jotta pandemia saadaan päätökseen. Tain mukaan koronapandemian tapainen täysin poikkeuksellinen tilanne vaatii poikkeuksellisia toimia.

Tai kuitenkin varoitti, että neuvottelut voivat viedä aikaa WTO:n yksimielisyyteen perustuvan luonteen vuoksi.

Maailman terveysjärjestö WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus suitsutti päätöstä Twitterissä. Tedrosin mukaan kyse on merkittävästä hetkestä koronanvastaisessa taistelussa.

Uusi-Seelanti kertoi niin ikään Yhdysvaltain tuoreen päätöksen olevan tervetullut. Australian pääministeri Scott Morrison puolestaan kuvaili uutisen olevan loistava. Morrisonin mukaan patenteista luopuminen auttaisi Australiaa tuottamaan mrna-rokotteita paikallisesti.

Ranska taas kertoi vastustavansa immateriaalioikeuksista luopumista. Sen sijaan maa kertoo kannattavansa lahjoituksiin perustuvaa mallia rokotepulasta kärsivien köyhien maiden auttamiseksi.

WTO:lta on vaadittu jo kuukausien ajan, että koronarokotteiden immateriaalioikeuksista luovuttaisiin väliaikaisesti niin sanotun TRIPS-poikkeusluvan avulla. Lääkejätit ja näiden yhtiöiden isäntämaat ovat kuitenkin yrittäneet vakuuttaa, etteivät patentit ole suurin este tuotannon kasvattamiselle.

Immateriaalioikeuksista luopumisesta voisi koitua yhtiöiden mukaan hallaa innovaatioille.

"Poikkeuslupa on yksinkertainen, mutta väärä vastaus monimutkaiseen ongelmaan", Genevessä toimiva kansainvälinen lääkeyhtiöiden etuja ajava ryhmä kertoi ja kuvaili Yhdysvaltain päätöksen olevan pettymys.

Katherine Tai on tavannut viime viikkoina suurten yhdysvaltalaisten rokotevalmistajien johtoa keskustellakseen asiasta. Hän on kokoustanut asian tiimoilta Pfizerin, Modernan ja Johnson & Johnsonin edustajien kanssa.

Rikkaiden valtioiden on kritisoitu haalivan koronarokotteita. Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallintoon on kohdistunut kovaa painetta patenteista luopumiseksi. Yhdysvaltain on onnistunut jo taata koronarokotteiden riittävyys omalle väestölleen.

Lue lisää

Amerikkalaisen Novavaxin koronarokotteen teho testeissä yli 90 prosenttia

THL: Koronatartuntoja raportoitiin 114 – Ahvenenmaalla ei ole todettu yhtään koronatartuntaa kahden viikon aikana

THL: Puolet Suomen väestöstä on saanut ensimmäisen koronarokotteen

Kymmeniä miljoonia annoksia Johnson & Johnsonin koronarokotetta ei voida käyttää