Ulkomaat

Ranskalaiset kalastusalukset poistuvat Jerseyn satamasta

Britannian pääministeri Boris Johnson lähetti keskiviikkona Jerseyn tuntumaan kaksi laivaston partiovenettä mahdollisen saarron vuoksi.
Ranskalaiset kalastajat ovat kerääntyneet vastustamaan epäoikeudenmukaisina pitämiään rajoituksia. LEHTIKUVA/AFP

Jerseyn saaren satamaan mielenosoitukseen saapuneet ranskalaiset kalastusalukset ovat lähtemässä takaisin kohti Ranskaa, kertoo mielenilmaukseen osallistunut kalastaja.

Paikalla oli viitisenkymmentä kalastusalusta.

Britannian pääministeri Boris Johnson lähetti keskiviikkona Jerseyn tuntumaan kaksi laivaston partiovenettä mahdollisen saarron vuoksi. Myös Ranskan viranomaiset lähettivät torstaina paikalle kaksi partiovenettä.

Britannia ja Ranska ovat kiistelleet Englannin kanaalin erilaisista kalastusoikeuksista vajaat pari vuosikymmentä. Viime aikoina kiistely on kiihtynyt niin, että Ranska jopa uhkasi tiistaina katkaista sähköt Jerseyn erillishallintoalueelta. Ranskan merenkulusta vastaava ministeri Annick Girard sanoi Jerseyn vitkuttelevan tahallaan brexitin jälkeisten kalastuslupien myöntämisessä ranskalaisaluksille.

Ranskan eurooppaministeri Clement Beaune kommentoi torstaina, että Ranskaa ei laivaston aluksilla pelotella. Beaune syytti, ettei Britannia ole pannut täytäntöön tammikuun alussa voimaan tullutta brexit-sopimusta, jossa ranskalaisille kalastajille taattiin oikeus työskennellä Britannian vesillä, kun he ovat saaneet luvat Britannian viranomaisilta.

"Emme toivo jännitteitä, vaan sopimuksen nopeaa ja täydellistä täytäntöönpanoa", Beaune sanoi.

Lue lisää

Yle uutiset: Veitsiluodon suosittu kalapaikka Kemissä on uhattuna tehtaan sulkemisen vuoksi – palkitun luontokohteen uskotaan kuitenkin pelastuvan

Yle uutiset: Simossa pääsee kalalle myös rollaattorilla tai pyörätuolilla – Simojoki kohentaa muutenkin mainettaan lohijokena

Yle uutiset: Kalastajat sekosivat viime kesänä Hartaanselän lohiapajista, nyt kalakiistoja torjutaan Oulussa vuoropyynnillä

Hauki on helppo saada koukkuun – mutta sitten vaikeudet vasta alkavatkin