Ulkomaat

Espanjassa koronarajoituksia höllennetään – "Tämä on kuin uusivuosi"

Lokakuussa asetettu poikkeustila päättyi puoliltaöin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Espanjassa. Se tarkoittaa, että ihmiset pääsevät nyt matkustamaan alueelta toiselle. Liikkumisrajoituksia ei hellitettetty edes pääsiäisenä, jolloin espanjalaiset perinteisesti matkailevat paljon.
Joulun muutamaa päivää lukuun ottamatta matkustaminen olikin kiellettyä alueiden välillä kuukausien ajan. LEHTIKUVA/AFP

Espanjassa ihmiset pääsevät nyt matkustamaan alueelta toiselle ensimmäistä kertaa moneen kuukauteen, kun koronaviruksen vuoksi lokakuussa asetettu poikkeustila päättyi puoliltaöin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

"Tämä on kuin uusivuosi", sanoi 28-vuotias Oriol Corbella Barcelonassa, jossa ulkonaliikkumisrajoitusten poistoa juhlittiin musiikilla, huudoilla ja aplodeilla.

"Saamme hieman normaaliutta ja vapautta takaisin, vaikka meidän on edelleen muistettava, että virus on edelleen ympärillämme."

Korusuunnittelija Blaca Valls kertoi uutistoimisto AFP:lle olleensa kyllästynyt siihen, ettei pääkaupungista Madridista päässyt pois. Hän suunnitteli matkustavansa ensi viikonloppuna Galiciaan syntymäpäiväjuhliin nyt, kun se viimeinkin on mahdollista.

"Olin turhautunut ja jumissa vailla vapautta", hän kertoi.

Kansalaisten lisääntyneet vapaudet aiheuttavat päänsärkyä Espanjan 17 aluehallinnolle, jotka vastaavat terveydenhuollosta. Poikkeusolojen vuoksi niillä oli mahdollisuus rajoittaa ihmisten liikkumista, ja joulun muutamaa päivää lukuun ottamatta matkustaminen olikin kiellettyä alueiden välillä kuukausien ajan. Koska tartuntamäärät kasvoivat joulun jälkeen, liikkumisrajoituksia ei hellitetty edes pääsiäisenä, jolloin espanjalaiset perinteisesti matkailevat paljon.

Erityisesti espanjalaisia on raivostuttanut se, että ulkomaalaiset turistit ovat saaneet matkustaa maahan lomailemaan, kun espanjalaiset itse eivät ole voineet matkustaa rantakohteisiin tai vierailla läheistensä luona.

Vaikka alueiden välillä matkailu onkin nyt sallittua, kaikkia rajoituksia ei edelleenkään ole poistettu. Espanja on yksi eniten koronaviruspandemiasta kärsineistä Euroopan maista.

Itsehallintoalueet voivat edelleen rajoittaa baarien ja ravintoloiden aukioloaikoja ja asiakasmääriä. Lisäksi ne voivat hakea tuomioistuimelta lupaa tiukempiin toimiin, kuten liikkumis- ja kokoontumisrajoituksiin.

Tuomioistuimilla on kuitenkin erilaisia linjauksia, minkä vuoksi maan sisällä on käytössä hyvin erilaisia toimia. Esimerkiksi Valenciassa tuomioistuin hyväksyi puolenyön ja aamukuuden välisen ulkonaliikkumiskiellon, kun Baskimaassa tuomioistuin päätti, ettei yöllistä ulkonaliikkumiskieltoa sallita.

Vaihtelevien sääntöjen välttämiseksi useat itsehallintoalueet ovat pyytäneet pääministeri Pedro Sanchezia jatkamaan poikkeustilaa. Sanchezin hallitus ei kuitenkaan ole suostunut pyyntöön, sillä sen mielestä rajoituksia ei voida pitää yllä ikuisesti. Hallinto päätti antaa alueille mahdollisuuden valittaa korkeimpaan oikeuteen, jos paikallinen tuomioistuin hylkää ehdotetun rajoitustoimen.

Lue lisää

Yle uutiset: Ensi viikolla länsirajalla on jo vilkkaampaa - Suomeen tulemista helpotetaan

Työmatkaliikenne sallitaan EU- tai Schengen-maista maanantaista alkaen

Työmatkaliikenne Virosta avautuu – hallitus päättää torstaina rajoitusten keventämisestä Suomen maa- ja merirajoilla

"Suomalaiset eivät ymmärrä, että Virossa Suomi on suurvalta" – rajakiistaa pidetään oppituntina siitä, ettei maiden välillä ole virolaisten toivomaa erityissuhdetta