Ulkomaat

Afganistanin pommi-iskun uhrimäärä kasvoi yli 50:een, suurin osa uhreista tyttöoppilaita – "Räjähdysten jälkeen ryntäsin paikalle ja päädyin keskelle ruumiita"

Autopommi räjähti Dasht-e-Barchin alueella koulun ulkopuolella, ja kun oppilaat pakenivat ulos, räjähti kaksi pommia lisää. Sisäministeriön mukaan yli sata ihmistä haavoittui.
Mikään ryhmä ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi. LEHTIKUVA/AFP

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa eilen tapahtuneen räjähdyksen kuolonuhrien määrä on noussut yli 50:een, kertoo maan sisäministeriö.

Suurin osa uhreista on tyttöoppilaita.

Mikään ryhmä ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi. Maan viranomaiset ovat syyttäneet Taleban-liikettä, mutta liike on kieltänyt osallisuutensa.

Taleban solmi Yhdysvaltojen kanssa tulitaukosopimuksen viime vuoden helmikuussa, minkä jälkeen ryhmä on kieltänyt tehneensä iskuja Kabulissa. Verisiä yhteenottoja ja pommi-iskuja on kuitenkin tapahtunut toistuvasti maaseudulla eri puolilla maata.

Yhdysvallat on vetämässä joukkojaan Afganistanista syyskuun 11. päivään mennessä. Monet Afganistanissa pelkäävät talebanien aloittavan uudelleen terrorihallintonsa, kun yhdysvaltalaisjoukot liittolaisineen ovat poistuneet maasta.

Räjähdys tapahtui Kabulin länsiosassa alueen asukkaiden ollessa tekemässä ostoksia ensi viikolla vietettävän id al-fitrin alla. Id al-fitr on muslimien tärkein juhla, jota vietetään pyhän kuukauden ramadanin päätteeksi.

Dasht-e-Barchin alueella asuu enimmäkseen shiia-uskoista hazara-vähemmistöä. Alueelle on usein kohdistunut sunniterroristien hyökkäyksiä.

Surmansa saaneita tyttöjä haudattiin Kabulissa sunnuntaina.

"Räjähdysten jälkeen ryntäsin paikalle ja päädyin keskelle ruumiita, joilta puuttui käsiä ja päitä ja joiden luut olivat murskaantuneet", kertoi alueella asuva ja kahden koulussa opiskelevan tytön isä uutistoimisto AFP:lle.

Uhreille kuuluneita kirjoja ja koululaukkuja lojuu edelleen koulun ympäristössä iskun jäljiltä.

YK:n lastenjärjestö Unicef on tuominnut kouluun tehdyn iskun.

"Väkivalta kouluissa ja niiden läheisyydessä on aina tuomittavaa. Lapset eivät saa olla väkivallan kohde", järjestö sanoi ja toivoi Afganistanin taistelevien osapuolten kunnioittavan ihmisoikeuksia.

Vuosi sitten toukokuussa Dasht-e-Barchissa tehdyssä iskussa ryhmä aseistautuneita miehiä hyökkäsi keskellä päivää sairaalaan. 25 ihmistä kuoli, heidän joukossaan 16 vastasyntyneen lapsen äitiä.

Lokakuussa itsemurhapommittaja räjäytti itsensä samalla alueella tappaen 18 ihmistä. Tuolloin iskun tekijäksi ilmoittautui äärijärjestö Isis.

Lue lisää

Yhdysvallat keskustelee Nato-liittolaistensa kanssa Afganistanista vetäytymisestä – suomalaissotilaat palaamassa kotiin todennäköisesti syksyyn mennessä

Puolustusministeri Kaikkonen Lännen Medialle: Suomalaisjoukot voivat palata Afganistanista jo ensi keväänä

Taleban sanoi olevansa valmis neuvotteluihin aselevosta, kunhan vangit saadaan vapaaksi

Syyte: Mies valmisteli pommi-iskua Helsingin keskustaan, tarkoitus iskeä väkijoukkoon uudenvuodenaattona 2018