Ulkomaat

YK:n asiantuntijat: Kiinassa vähemmistöihin kuuluvia vankeja saatetaan pakottaa elinten poistoihin

Kiina on kiistänyt tuoreet syytökset.
YK:n valtuuttaman 12 riippumattoman asiantuntijan lausunnossa sanotaan, että vähemmistöihin kuuluville vangeille on ilmeisesti tehty ilman suostumusta muun muassa verikokeita ja röntgentutkimuksia. LEHTIKUVA / AFP

YK:n ihmisoikeusasiantuntijat kertovat luotettaviksi kuvailemiinsa tietoihin perustaen, että Kiinassa vähemmistöihin kuuluvia vankeja saatetaan pakottaa elinten poistoihin. YK:n valtuuttaman 12 riippumattoman asiantuntijan lausunnossa sanotaan, että vähemmistöihin kuuluville vangeille on ilmeisesti tehty ilman suostumusta muun muassa verikokeita ja röntgentutkimuksia. Asiantuntijoiden mukaan tutkimusten tulokset rekisteröitiin elinsiirtotietokantaan.

Tietojen mukaan muut vangit eivät ole joutuneet läpikäymään samankaltaisia toimia.

"Kiinassa pakotettu elinten poisto näyttää kohdentuvan tiettyihin etnisiin, kielellisiin tai uskonnollisiin vähemmistöihin, joita pidetään eri paikoin pidätettynä usein kertomatta pidätyksen syitä tai pidätysmääräyksiä", asiantuntijat sanoivat maanantaina.

"Tiedot, joiden mukaan vankeja tai pidätettyjä syrjitään heidän etnisen alkuperänsä takia, ovat erittäin huolestuttavia."

Kiina on kiistänyt tuoreet syytökset.

Kiinaa on toistuvasti syytetty erityisesti Falun Gong -liikkeeseen kuuluvien vankien pakottamisesta elinten poistoihin. Kiina on kiistänyt syytökset.

Kiina sortaa esimerkiksi uiguuri- ja muita muslimivähemmistöjään maan länsiosassa sijaitsevassa Xinjiangissa, ja maa on ihmisoikeusjärjestöjen mukaan sulkenut heistä jopa miljoona ihmistä vankileireille.

Lue lisää

Kiinassa raportoitiin eniten koronatartuntoja puoleen vuoteen

Kiinan tulvissa kuollut jo yli 300, aineelliset vahingot noin 6,9 miljardia euroa

Kiina jyrää olympialaisissa: Jo 24 kultaa, Suomella yksi pronssimitali – sulkapallon naisten nelinpelin finaalissa Indonesia rökitti tänään Kiinan kaksikon

Pienetkin verkko-ostokset EU:n ulkopuolelta on tullattava tästä päivästä lähtien – pahimmassa tapauksessa maksu veloitetaan kuluttajalta kahdesti