Ulkomaat

13 000 tonnia minkinruhoja kaivettiin maasta Tanskassa – eläimet tapettiin koronan vuoksi ja poltetaan vasta nyt

Koronamutaation vuoksi tehty tappopäätös osoittautui myöhemmin lainvastaiseksi.
Johannes Tervo
Kuvituskuva.

Tanskassa on saatu tänään päätökseen lähes kahden kuukauden mittainen urakka, jossa kaivettiin maasta 13  000 tonnin verran minkinruhoja.

Tanskan hallitus määräsi viime syksynä yli 15 miljoonaa minkkiä lopetettavaksi minkkitarhoista löytyneen koronaviruksen mutaation vuoksi. Päätös osoittautui myöhemmin lainvastaiseksi, mutta minkit tapettiin joka tapauksessa.

Koska kapasiteetti ei riittänyt kaikkien ruhojen polttamiseen, noin neljä miljoonaa eläintä haudattiin Jyllantiin.

Myöhemmin paikallisten protestien jälkeen päätettiin, että minkit olisi kaivettava ylös ja poltettava, kun niissä ei ole enää elinkelpoista koronavirusta.

Hautojen aiheuttama hajuhaitta on ollut kuumasta kesästä huolimatta pienempi kuin pelättiin, sanoi elintarvike-, maatalous- ja kalatalousministeri Rasmus Prehn.

Asiantuntijat tutkivat nyt maaperää analysoimalla, ovatko mätänevät minkit aiheuttaneet ympäristöongelmia. Tanskan eläinlääkintä- ja elintarvikeviraston operatiivisen johtajan Kasper Klintön mukaan ruhot eivät juuri ole ehtineet hajota haudoissa.

Lue lisää

THL: Suomessa on raportoitu 612 uutta koronatartuntaa – Keski-Suomen sairaanhoitopiiri kiihtymisvaiheeseen

THL: Suomessa on raportoitu 267 uutta koronatartuntaa

Yhdessä selvitään

Pienpetoraudoista ei voida luopua Suomessa, sanoo ministeri – "Ilman heti tappavia rautoja meillä olisi iso minkkiongelma"