LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Ulkomaat

YK:n pääsihteeri Guterres: Talebanin kanssa on ylläpidettävä dialogia – varoittaa talouden romahtamisen seurauksista – jopa miljoonat voivat kuolla nälkään

Köyhyys ja nälkä voivat saada myös yhä enemmän ihmisiä pyrkimään pois maasta.
YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin mukaan Afganistanin talouden romahtamisella olisi humanitaarisia seuraksia. Kuvassa Guterres vierailee maansisäisten pakolaisten leirillä pääkaupunki Kabulin laitapuolella vuonna 2017. LEHTIKUVA/AFP

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoo uutistoimisto AFP:n haastattelussa, että kansainvälisen yhteisön tulee ylläpitää dialogia Afganistanissa valtaan nousseen äärijärjestö Talebanin kanssa.

Guterres sanoo, että maan talouden romahtamisella olisi humanitaarisia seurauksia. Hänen mukaansa jopa miljoonat voivat olla vaarassa kuolla nälkään.

"Meidän tulee ylläpitää Talebanin kanssa dialogia, jossa vahvistamme suoraan periaatteitamme (...) afganistanilaisille solidaarisuutta tuntevaa dialogia", Guterres sanoi.

"Meidän tehtävämme on levittää solidaarisuuttamme ihmisille, jotka kärsivät, missä miljoonat ja miljoonat ihmiset ovat vaarassa kuolla nälkään.

Guterres sanoo, että ei ole olemassa takeita siitä, mitä keskustelusta voisi syntyä. Hänen mukaansa keskustelu on tärkeää, jos tavoitteena on, että Afganistanista ei tule terrorismin keskusta, että naiset ja tytöt eivät menetä saavutettuja oikeuksia, ja että etniset vähemmistöt ovat edustettuina.

YK:n toiveena on hallitus, jossa olisi mukana afganistanilaisen yhteiskunnan eri osapuolia. Uusi väliaikaishallinto ei kuitenkaan anna tällaista kuvaa. Hallituksessa ei esimerkiksi ole naisministereitä.

Guterresin mukaan Taleban haluaa tunnustusta, taloudellista tukea ja pakotteiden purkamista. Pääsihteeri pohtii, että tämä antaa kansainväliselle yhteisölle vaikutusvaltaa.

"On löydettävä, ja nopeasti, toimintatapa, jonka avulla rahat voivat virrata Afganistaniin"

YK:n pääsihteerin Afganistanin-erityisedustaja Deborah Lyons sanoi aiemmin, että valtioiden tulisi mahdollistaa rahan siirtyminen Afganistaniin Taleban-hallinnosta huolimatta.

"On löydettävä, ja nopeasti, toimintatapa, jonka avulla rahat voivat virrata Afganistaniin talouden ja yhteiskunnallisen järjestyksen täydellisen hajoamisen estämiseksi", Lyons sanoi YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa.

Lyons korosti, että useat miljoonat ihmiset voisivat ajautua köyhyyteen jo valmiiksi taloudellisesti köyhässä maassa. Hän pohti myös, että köyhyys ja nälkä voivat saada myös yhä enemmän ihmisiä pyrkimään pois maasta.

Yhdysvallat on antanut Talebanille kiitosta "asiallisuudesta ja yhteistyövalmiudesta", kun Afganistanin vallanpitäjät edistivät amerikkalaisten ensimmäistä evakuointia maasta Yhdysvaltain armeijan vetäytymisen jälkeen.

Lento Kabulista Dohaan Qatar Airwaysin tilauslennolla torstaina merkitsi "myönteistä ensimmäistä askelta" uudessa järjestelmässä, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja Emily Horne sanoi.

"Talebanit ovat osoittaneet joustavuutta, ja he ovat olleet asiallisia ja ammattimaisia ​​(evakuoinnissa). Tietysti haluaisimme nähdä lisää tällaisia ​​lentoja", Horne totesi.

Ympärivuorokautinen ilmakuljetus toi pois Afganistanista sodan kahden viimeisen viikon aikana yli 123 000 ihmistä.

Lue lisää

Afganistanin kriisi ei ole aiheuttanut vielä turvapaikanhakijoiden tulvaa Eurooppaan – yksi syy on padonnut lähtijöiden määrää

Uutissuomalainen: Ulkoministeri Haaviston mukaan Valko-Venäjän kautta EU:hun pyrkivät eivät luultavasti ole pakolaisia

Ruokajärjestelmät on laitettava uuteen kuosiin

Niinistö tapaa Putinin tänään Moskovassa – keskustelunaihe voi olla venäläistaustainen Fennovoiman ydinvoimalahanke