Ulkomaat

Norjan pääministeriksi nouseva Störe on yksi maan rikkaimmista politiikoista – pitkä ura ulkoministerinä, selvisi Talebanien hyökkäyksestä vuonna 2008

Tuoreena työväenpuolueen johtajana vuonna 2014 Störe tavoitteli päästöistä vapaata Norjaa, mutta puolue ajaa edelleen öljy- ja kaasuvarantojen käyttöä.
LEHTIKUVA / AFP
Jonas Gahr Störestä on tulossa Norjan 36. pääministeri.

Norjan työväenpuolue on voittamassa suurkäräjävaalit. Kun äänistä on laskettu 99,7 prosenttia, Jonas Gahr Stören johtama työväenpuolue on saanut 26,4 prosenttia äänistä. Suurkäräjien 169 paikasta työväenpuolue on saamassa 48.

"Nyt voimme vihdoin sanoa: me teimme sen", Störe aloitti puheensa puolueen vaalivalvojaisissa.

Työväenpuolue on saamassa enemmistön yhdessä keskustapuolueen ja vasemmistopuolueen kanssa, 89 paikkaa. Enemmistöön tarvitaan 85 paikkaa. Keskusta on saamassa 28 paikkaa ja vasemmistopuolue 13 paikkaa.

Störe sanoi keskustelevansa myös punaisten eli kommunistien sekä ympäristöpuolue vihreiden kanssa. Punaiset on saamassa kahdeksan ja vihreät kolme paikkaa.

Kultalusikka suussa syntynyt poika valitsi työväenpuolueen

Störe syntyi ja kasvoi varakkaassa perheessä Oslossa. Politiikasta hän kiinnostui kunnolla opiskellessaan 1980-luvulla Ranskassa, kun hän tarkkaili asuinmaansa taloudellisia ja sosiaalisia jännitteitä.

Häntä kosiskeltiin myös Norjan konservatiivien riveihin ulkopoliittiseksi neuvonantajaksi, mutta hän päätyi lopulta sosiaalidemokraatteihin vuonna 1995.

"Se oli vain tunne siitä, mihin kuulun poliittisesti. Minulle työväenpuolueen arvot ja vahva usko yhteisöön ja oikeudenmukaisuuteen olivat tärkeitä", hän sanoi Dagbladet-lehdelle vuonna 2008.

Störellä on takanaan pitkä poliittinen ura. Hän on toiminut Norjan ulkoministerinä vuosina 2005–2012 sekä sosiaali- ja terveysministerinä vuosina 2012–2013. Hän on naimisissa sosiologi Marit Slagsvoldin kanssa ja kahden lapsen isä.

Störe joutui vaaralliseen tilanteeseen ollessaan vuonna 2008 vierailulla Kabulissa Afganistanissa, kun ääriliike Taleban hyökkäsi hotelliin, jossa Störe majoittui. Iskussa kuoli kuusi ihmistä, muun muassa norjalainen toimittaja, mutta Störe selvisi iskusta.

Ajoi vahvaa ilmastopolitiikkaa

Stören omaisuus on yhä suuri, sillä hän on perinyt vanhemmiltaan huomattavan omaisuuden. Häntä onkin kuvattu yhdeksi Norjan varakkaimmista poliitikoista.

Puolueessaan hän edustaa oikeampaa laitaa, mutta on profiloitunut aiemmin esimerkiksi vahvan ilmastopolitiikan ajajana. Tultuaan valituksi työväenpuolueen johtoon vuonna 2014 hän tavoitteli puheessaan päästöistä vapaata Norjaa.

Nyt ilmastotavoitteet näyttävät jääneen osin sivummalle. Tällä hetkellä näyttää, että työväenpuolue on yhä ajamassa öljy- ja kaasuvarantojen käyttöä.

Lue lisää

Ajaudumme vihreään energiakriisiin

YK varoittaa: Fossiilisten polttoaineiden suunnitellut tuotantomäärät ylittävät rajusti ilmastotavoitteen

Fossiilisten polttoaineiden käyttöön tulee rajoituksia jo kymmenen vuoden sisällä, ennustaa metsäteollisuusjohtaja

Norjan pääministeriksi nouseva Störe on yksi maan rikkaimmista politiikoista – pitkä ura ulkoministerinä, selvisi Talebanien hyökkäyksestä vuonna 2008