Ulkomaat

WHO: Afrikan pula koronarokotteista lisää uusien ja tappavien varianttien riskiä – vaje tänä vuonna 470 miljoonaa annosta

WHO:n Afrikan-yksikön mukaan tällä hetkellä vain 17 prosenttia maanosan väestöstä saadaan rokotettua vuoden loppuun mennessä, kun terveysjärjestön tavoite on 40 prosenttia.
WHO:n Afrikan-yksikön mukaan tällä hetkellä vain 17 prosenttia maanosan väestöstä saadaan rokotettua vuoden loppuun mennessä. Lehtikuva/AFP

Afrikka kärsii tänä vuonna 470 miljoonan koronarokoteannoksen vajeesta, kun Covax-rokoteohjelma on joutunut leikkaamaan suunniteltuja rokotetoimituksia, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO. WHO varoittaa, että vaje lisää uusien ja tappavien varianttien riskiä.

WHO:n Afrikan-yksikön mukaan tällä hetkellä vain 17 prosenttia maanosan väestöstä saadaan rokotettua vuoden loppuun mennessä, kun terveysjärjestön tavoite on 40 prosenttia. WHO:n mukaan leikkausten jälkeen Covaxin odotetaan toimittavan Afrikkaan 470 miljoonaa rokoteannosta kuluvana vuonna. Rokoteannoksia tarvittaisiin kuitenkin sama määrä lisää, jotta WHO:n tavoite rokottaa 40 prosenttia väestöstä vuoden loppuun mennessä toteutuisi. WHO:n mukaan leikkausten myötä Covax pystyy tänä vuonna toimittamaan noin 150 miljoonaa rokoteannosta vähemmän kuin oli tarkoitus.

Afrikan-yksikön johtaja Matshidiso Moeti sanoo, että rokotteiden lähetysten viivästyminen uhkaa muuttaa Afrikan rokotteille vastustuskykyisten varianttien lisääntymisalueeksi.

"Tämä voi johtaa siihen, että koko maailma palaa takaisin lähtötilanteeseen", Moeti sanoi.

Covax laski ennustettaan rokotetoimituksista viime viikolla ja perusteli muutosta muun muassa vientikielloilla, valmistajien ja maiden kahdenvälisten sopimusten ensisijaisuudella sekä hyväksyntähakemusten jättämisten viivästymisillä.

Lue lisää

Tutkimus: Lasten antibioottikuurit vähenivät yli puolella koronarajoitusten takia

STT:n tiedot: THL suosittelee kolmansia koronarokoteannoksia kaikille 60 vuotta täyttäneille sekä riskiryhmille

Osa koronapassin ongelmista hitaampia korjata – Android-sovelluksen kaatumisiin luvassa korjaus lähipäivinä

THL: Suomessa on raportoitu 580 uutta koronavirustartuntaa