Ulkomaat

Yhdysvaltain senaatti on päättänyt nostaa maan velkakattoa joulukuuhun asti

Valtiovarainministeri Janet Yellen varoitti aiemmin, että jos kongressi ei tee päätöksiä velkakatosta, liittovaltion rahat voivat loppua 18. lokakuuta mennessä.
Senaatin äänestyksessä hyväksytty velkakaton nosto tarvitsee vielä edustajainhuoneen hyväksynnän. LEHTIKUVA / AFP

Yhdysvaltain senaatti on päättänyt nostaa maan velkakattoa joulukuuhun asti saaden väliaikaisen ratkaisun demokraattien ja republikaanien väliseen kiistaan, kertovat muun muassa uutistoimisto AFP ja uutiskanava CNN.

Senaatin äänestyksessä hyväksytty velkakaton nosto tarvitsee CNN:n mukaan vielä edustajainhuoneen hyväksynnän ennen kuin se voidaan lähettää eteenpäin presidentti Joe Bidenin allekirjoitettavaksi.

Yhdysvaltojen tämänhetkinen velkakatto on 28 400 miljardia dollaria. Mediatietojen mukaan poliitikot sopivat, että velkakattoa nostettaisiin 480 miljardilla dollarilla. Sen ansiosta Yhdysvaltain liittovaltio pystyisi hoitamaan sitoumuksensa joulukuun alkupäiviin saakka.

Velkakaton nosto meni senaatissa läpi äänin 50–48. Kaikki 50 demokraattisenaattoria tukivat päätöstä, kun taas 48 republikaania oli nostoa vastaan. Republikaanisenaattoreista kaksi jätti äänestämättä.

Senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer kertoi torstaina, että senaatin johtavat poliitikot olivat päässeet sopuun liittovaltion velkakaton nostamisesta joulukuuhun asti.

Demokraattien ja republikaanien välinen sopu alkoi näyttää mahdolliselta keskiviikkona, kun senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell ehdotti väliaikaista ratkaisua velkakaton nostamisesta.

Valtiovarainministeri Janet Yellen varoitti aiemmin, että jos kongressi ei tee päätöksiä velkakatosta, voivat liittovaltion rahat loppua 18. lokakuuta mennessä. Aiemmin viikolla Yellen kertoi CNBC-kanavalla uskovansa, että sitoumusten laiminlyönnin seurauksena Yhdysvaltojen talous ajautuisi taantumaan.

Velkakaton nostaminen joulukuuhun asti tarkoittaisi, että demokraateilla ja republikaaneilla voi olla jälleen muutamien viikkojen kuluttua edessään riita velkakatosta.

Tiedot velkakattoa koskevan kiistan väistymisestä siivittivät osakekursseja Yhdysvalloissa. Teollisuuspainotteinen Dow Jones -osakeindeksi oli New Yorkin pörssin sulkeutuessa koholla prosentin verran ja laajapohjainen S&P 500 puolestaan 0,8 prosenttia.

Teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi oli vahvistunut 1,1 prosenttia.

Lue lisää

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on hyväksynyt maan velkakaton noston

Yhdysvallat avaa myös maarajansa marraskuun alkupuolella

WTC-terrori-iskujen vuosipäivä: "Sodat eivät ole ratkaisseet terrorismin ongelmaa"

Syyskuun terrori-iskuista 20 vuotta, presidentti Biden käy tapahtumapaikoilla