Ulkomaat

Norjan Kongsbergissä ainakin viisi kuollut ja kaksi haavoittunut jousipyssymiehen hyökkäyksessä – kolmekymppinen Tanskan kansalainen pidätetty epäiltynä

Poliisin mukaan kyse on useista rikospaikoista. Tapahtumien keskipisteessä on ruokakauppa.
Poliisi eristää aluetta Norjan Kongsbergissä. Useita ihmisiä on kuollut ja loukkaantunut jousimiehen hyökkäyksessä. LEHTIKUVA / AFP

Norjan Kongsbergissä ainakin viisi ihmistä on kuollut ja kaksi haavoittunut jousipyssymiehen hyökkäyksessä, kertoo Norjan poliisi.

Teosta epäilty on otettu kiinni. Aiemmin kerrottiin, että poliisilla oli yhteenotto epäillyn kanssa, mutta poliiseja ei haavoittunut.

Poliisipäällikkö Öyvind Aas kertoi sittemmin tiedotustilaisuudessa, että vapaalla ollut poliisi haavoittui hyökkäyksessä. Aasin mukaan haavoittuneet ovat tehohoidossa. Hän ei ollut saanut tietoa siitä, että nämä olisivat hengenvaarassa.

Poliisi ei antanut tarkempaa tietoa muun muassa haavoittuneiden iästä tai sukupuolesta. Aasin mukaan hyökkäyksessä kuolleilla on kytköksiä alueeseen, jolla veriteko tapahtui.

"En voi antaa vastausta siihen, onko tekijän ja uhrien välillä mitään suhdetta", Aas kertoi, mutta sanoi asiaa selvitettävän.

Kongsbergin hyökkäyksestä epäilty mies on 37-vuotias Tanskan kansalainen, joka on asunut paikkakunnalla. Poliisi kertoi asiasta Suomen aikaa alkuyöstä julkaistussa lehdistötiedotteessa.

Viranomaiset olivat alkujaan vaitonaisia epäillystä, mutta kertoivat päätyneensä julkaisemaan tiedotteen, sillä asiasta on liikkunut paljon huhuja sosiaalisessa mediassa.

Tanskalaisuutistoimisto Ritzaun mukaan miestä syytetään ainakin viiden ihmisen surmasta.

Poliisipäällikkö Öyvind Aasin mukaan poliisi ampui varoituslaukauksia ennen epäillyn kiinni ottamista. Epäilty mies käytti hyökkäyksessä poliisipäällikön mukaan jousta ja nuolia. Aas ei kuitenkaan kommentoinut väitteitä siitä, että mies olisi käyttänyt myös veistä.

Poliisin saapumisesta tapahtumapaikalle miehen kiinniottamiseen meni puolisen tuntia.

Poliisi ei epäile, että hyökkäykseen liittyy kiinni otetun lisäksi muita ihmisiä.

Öyvind Aasin mukaan poliisi tutkii, liittyykö tapaukseen terroristinen motiivi. Hänen mukaansa epäiltyä tekijää ei ollut vielä illalla kuultu.

"On luonnollista selvittää, onko tämä ollut terroritapaus", Aas jatkoi.

Uutistoimisto AFP:n ja VG-lehden mukaan epäillyn tekijän mahdollinen motiivi ei ole vielä tiedossa.

Poliisi sai tiedon tapahtumista keskiviikkona Suomen aikaa iltaseitsemän jälkeen. Ihmisiä pyydettiin pysyttelemään sisätiloissa.

Lähellä sijaitseva Drammenin sairaala asetettiin valmiuteen tapauksen takia. Paikalle kutsuttiin myös lisää henkilökuntaa. Lisäksi Oslon yliopistosairaala lähetti Kongsbergiin kahdeksan ambulanssia ja kolme ambulanssikopteria.

VG:n mukaan tapauksesta on ilmoitettu Norjan turvallisuuspoliisille (PST). Kongsbergiin on lähetetty myös muualta poliiseja sekä pommiryhmä.

Kongsberg sijaitsee Oslosta lounaaseen.

Teko tapahtui Kongsbergin keskustan alueella. Paikallislehti Laagendalspostenin mukaan tekijä liikkui laajalla alueella kaupunkia jakavan joen toisella puolella.

"Kyse on useista rikospaikoista ja siksi suuri alue on eristetty", Aas kertoi aiemmin illalla.

Ruokakauppaketju Coopin edustaja on kertonut VG:lle, että ketjun kaupassa ollut "vakava tapaus". Ketjun edustajan mukaan yksikään heidän työntekijöistään ei saanut vammoja.

Norjalaiskanava TV2:lle tapahtumia kommentoinut silminnäkijä kertoo olleensa matkalla kauppaan, mutta pysähtyneensä ensin tupakalle. Tuolloin hän näki kadun kulmassa miehen, jolla oli jousi kädessä ja nuolia olallaan kantamassaan viinissä. Tämän jälkeen hän näki ihmisten pakenevan henkensä edestä.

"Olen kiitollinen, että jäin polttamaan, muuten olisin jäänyt kaiken keskelle matkalla kauppaan", hän sanoi televisiokanavalle.

Muut kanavan jututtamat silminnäkijät ovat muun muassa kertoneet kuulleensa kadulta huutoja ja nähneensä elottomia ihmisiä.

Maan kansanedustuslaitoksen eli Norjan suurkäräjien puhemies Eva Kristin Hansen on kommentoinut tapahtunutta norjalaisuutistoimisto NTB:lle.

"Kongsbergin vakava tapaus on syvän traaginen", Hansen kirjoitti NTB:lle antamassaan lausunnossa keskiviikkoiltana.

Hansen kertoi lähettävänsä lämpimimmät ajatuksensa uhreille, heidän sukulaisilleen ja paikalliselle yhteisölle, joka on joutunut traagisten tapahtumien keskipisteeseen.

Tapahtumien laajuus ei ollut täysin tiedossa Hansenin lausunnon aikaan.

Norjan pääministeri Erna Solberg kuvailee TV2:n mukaan Kongsbergista kantautuvia tietoja kaameiksi.

AFP:n mukaan Solberg oli keskiviikkona viimeistä kokonaista päiväänsä pääministerinä. Tänään maan uudeksi pääministeriksi nousee työväenpuolueen johtaja Jonas Gahr Störe.

---

Lähteinä myös uutistoimistot NTB ja TT.

Lue lisää

Silminnäkijät ylistävät poliisia, joka nuoli selässään auttoi ihmisiä pakenemaan Norjan hyökkääjää

Norjan jousiasehyökkäyksestä epäiltyä esitetään vangittavaksi tänään – taustalla jo aiemmin rikoksia ja uhkailua

Kongsbergin hyökkäyksessä kuoli poliisin mukaan neljä naista ja yksi mies, uhrit ovat 50–70-vuotiaita – tekijällä oli poliisin mukaan yhteyksiä radikaaleihin piireihin

Norjassa alle viisi prosenttia syyskuussa rekisteröidyistä uusista autoista oli bensiini- tai dieselkäyttöisiä