Ulkomaat

Kongsbergin hyökkäyksessä kuoli poliisin mukaan neljä naista ja yksi mies, uhrit ovat 50–70-vuotiaita – tekijällä oli poliisin mukaan yhteyksiä radikaaleihin piireihin

Poliisin oli ollut jo aiemmin huolissaan islaminuskoon kääntyneen miehen radikalisoitumisesta.
Norjan Kongsbergin joukkosurman tutkinta jatkui torstaina. LEHTIKUVA/AFP

Norjan Kongsbergissä keskiviikkona tapahtuneessa jousiasemiehen hyökkäyksessä kuoli neljä naista ja yksi mies, kertoi Norjan poliisi tiedotustilaisuudessa. Uhrit ovat poliisin mukaan 50–70-vuotiaita. Hyökkäyksessä haavoittui lisäksi kaksi ihmistä. He eivät poliisin mukaan ole hengenvaarassa.

Poliisi kertoo, että 37-vuotias jousiaseella varustautunut tanskalaismies olisi käyttänyt myös ainakin yhtä muutakin asetta. Poliisi ei tutkinnallisista syistä kerro tarkemmin, miten epäilty oli aseistautunut.

Teosta epäilty mies otettiin kiinni, ja hän on poliisin Suomen aikaa alkuyöstä julkaiseman tiedotteen mukaan 37-vuotias Tanskan kansalainen.

Epäilty on myöntänyt poliisille olleensa surmatöiden takana.

"Hän myöntää tapahtumien kulun. Hän myöntää tehneensä ne teot, joista häntä syytetään, mutta nähtäväksi jää, tunnustaako hän syyllistyneensä rikokseen", poliisilakimies Ann Irén Svane Mathiassen kertoi Norjan TV2:lle.

Mies on Mathiassenin mukaan poliisille entuudestaan tuttu useista eri yhteyksistä.

Poliisin mukaan mies oli kääntynyt islaminuskoon, ja hänellä oli yhteyksiä radikaaleihin piireihin. Norjassa poliisi oli ollut huolissaan Kongsbergin iskusta epäillyn miehen radikalisoitumisesta, Norjan poliisi kertoo tiedotustilaisuudessa.

Poliisin mukaan mies oli kääntynyt islaminuskoon, ja hänellä oli yhteyksiä radikaaleihin piireihin. Poliisi oli ollut yhteydessä mieheen useita kertoja muun muassa radikalisoitumiseen liittyen.

Epäillyn miehen asianajaja kertoi VG-lehdelle aamuyöllä keskustelleensa epäillyn kanssa.

"Hän tekee yhteistyötä poliisin kanssa ja selittää tapahtunutta yksityiskohtaisesti", asianajaja kertoi.

Viranomaiset olivat alkujaan vaitonaisia epäillystä, mutta kertoivat päätyneensä julkaisemaan tiedotteen, sillä asiasta on liikkunut paljon huhuja sosiaalisessa mediassa.

Haavoittuneet ovat tehohoidossa, mutta heillä ei pitäisi olla hengenvaaraa. Poliisipäällikkö Öyvind Aas kertoi, että toinen haavoittuneista on vapaalla ollut poliisi.

Poliisi ei antanut tarkempaa tietoa muun muassa haavoittuneiden iästä tai sukupuolesta. Aasin mukaan hyökkäyksessä kuolleilla on kytköksiä alueeseen, jolla veriteko tapahtui. Kongsbergin hyökkäyksestä epäilty Tanskan kansalainen on poliisin mukaan asunut paikkakunnalla.

"En voi antaa vastausta siihen, onko tekijän ja uhrien välillä mitään suhdetta", Aas kertoi, mutta sanoi asiaa selvitettävän.

Epäilty mies käytti hyökkäyksessä poliisin mukaan ainakin jousta ja nuolia. Torstaina poliisi kertoi, että hyökkäyksessä käytettiin useita eri aseita, mutta ei kertonut yksityiskohtia. Poliisi ei ole kommentoinut väitteitä, joiden mukaan hyökkääjä olisi käyttänyt veistä.

Poliisilla oli yhteenotto epäillyn kanssa ennen tämän kuin tämä otettiin kiinni. Tilanteessa ei haavoittunut poliiseja. Poliisipäällikön mukaan poliisi ampui varoituslaukauksia ennen epäillyn kiinniottoa.

Poliisin saapumisesta tapahtumapaikalle miehen kiinniottamiseen meni puolisen tuntia. Poliisi ei epäile, että hyökkäykseen liittyy kiinni otetun lisäksi muita ihmisiä.

Öyvind Aasin mukaan poliisi tutkii, liittyykö tapaukseen terroristinen motiivi.

"On luonnollista selvittää, onko tämä ollut terroritapaus", Aas jatkoi.

Poliisi sai tiedon tapahtumista keskiviikkona Suomen aikaa iltaseitsemän jälkeen. Ihmisiä pyydettiin pysyttelemään sisätiloissa, ja Kongsbergiin lähetettiin poliiseja ja lääkintähenkilökuntaa muualta.

Tapauksesta ilmoitettiin myös Norjan turvallisuuspoliisille (PST).

Kongsberg sijaitsee Oslosta lounaaseen, noin 80 kilometrin päässä pääkaupungista.

Teko tapahtui Kongsbergin keskustan alueella. Paikallislehti Laagendalspostenin mukaan tekijä liikkui laajalla alueella kaupunkia jakavan joen toisella puolella.

"Kyse on useista rikospaikoista, ja siksi suuri alue on eristetty", Aas kertoi aiemmin illalla.

Ruokakauppaketju Coopin edustaja on kertonut VG:lle, että ketjun kaupassa on ollut "vakava tapaus". Ketjun edustajan mukaan yksikään heidän työntekijöistään ei saanut vammoja.

Norjalaiskanava TV2:lle tapahtumia kommentoinut silminnäkijä kertoo olleensa matkalla kauppaan, mutta pysähtyneensä ensin tupakalle. Tuolloin hän näki kadun kulmassa miehen, jolla oli jousi kädessä ja nuolia olallaan kantamassaan viinissä. Tämän jälkeen hän näki ihmisten pakenevan henkensä edestä.

"Olen kiitollinen, että jäin polttamaan, muuten olisin jäänyt kaiken keskelle matkalla kauppaan", hän sanoi televisiokanavalle.

Muut kanavan jututtamat silminnäkijät ovat muun muassa kertoneet kuulleensa kadulta huutoja ja nähneensä elottomia ihmisiä.

Norjan kansanedustuslaitoksen eli suurkäräjien puhemies Eva Kristin Hansen on kommentoinut tapahtunutta norjalaisuutistoimisto NTB:lle.

"Kongsbergin vakava tapaus on syvän traaginen", Hansen kirjoitti NTB:lle antamassaan lausunnossa keskiviikkoiltana.

Hansen kertoi lähettävänsä lämpimimmät ajatuksensa uhreille, heidän sukulaisilleen ja paikalliselle yhteisölle, joka on joutunut traagisten tapahtumien keskipisteeseen.

Tapahtumien laajuus ei ollut täysin tiedossa Hansenin lausunnon aikaan.

Norjan pääministeri Erna Solberg kuvaili Konsbergin tapahtumia järkyttäviksi ja totesi viranomaisten selvittävän, onko kyseessä terroristinen teko.

Konservatiivipuolueen Solberg oli keskiviikkona viimeistä kokonaista päiväänsä pääministerinä. Tänään maan uudeksi pääministeriksi nousee työväenpuolueen johtaja Jonas Gahr Störe.

Norjan historian pahin joukkosurma tapahtui heinäkuussa 2011, kun Anders Behring Breivik surmasi 77 ihmistä Utöyan saarella ja Oslon keskustassa. Tuolloin teon motiivi oli poliittinen, ja valtaosa surmatuista oli työväenpuolueen nuorisojärjestön jäseniä.

---

Lähteinä myös uutistoimistot NTB ja TT sekä Norjan yleisradio NRK.

Lue lisää

Silminnäkijät ylistävät poliisia, joka nuoli selässään auttoi ihmisiä pakenemaan Norjan hyökkääjää

Norjan jousiasehyökkäyksestä epäiltyä esitetään vangittavaksi tänään – taustalla jo aiemmin rikoksia ja uhkailua

Norjan Kongsbergissä ainakin viisi kuollut ja kaksi haavoittunut jousipyssymiehen hyökkäyksessä – kolmekymppinen Tanskan kansalainen pidätetty epäiltynä

Norjassa alle viisi prosenttia syyskuussa rekisteröidyistä uusista autoista oli bensiini- tai dieselkäyttöisiä