Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Ulkomaat

Valko-Venäjä syytti jälleen EU:ta kriisistä Puolan rajalla – uhkaa lukita kaasuhanat Eurooppaan, jos sille asetetaan uusia pakotteita

Länsimaiden mukaan Valko-Venäjä houkuttelee ihmisiä Lähi-idästä Valko-Venäjälle lähettääkseen heitä suurin joukoin rajan yli EU:n alueelle.
Ulkoministeri Vladimir Makein mukaan Valko-Venäjä on ehdottanut EU:lle vuoropuhelua rajaturvallisuudesta useita kertoja. LEHTIKUVA / AFP

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka sanoo maansa vastaavan, jos sitä vastaan asetetaan uusia pakotteita Puolan rajan kriisin vuoksi.

Valko-Venäjän valtiollisen uutistoimiston Beltan haastattelussa Lukashenka väläytti muun muassa maakaasutoimitusten katkaisemista Venäjältä Valko-Venäjän kautta Euroopan unioniin kulkevassa putkistossa.

Valko-Venäjä syyttää jälleen Puolan rajan kiristyneestä tilanteesta Euroopan unionia ja sanoo, ettei unioni ole ollut kiinnostunut neuvotteluista, joilla vahvistettaisiin rajaturvallisuutta.

"Me olisimme kiinnostuneita tämän kriisin ratkaisemisesta niin pian kuin mahdollista. Tarjosimme Euroopan unionille konsultaatioita tässä asiassa, mutta meidät torjuttiin", sanoi Valko-Venäjän ulkoministeri Vladimir Makei Venäjän valtiollisen uutistoimiston Ria Novostin haastattelussa.

"Tämän jälkeenkin olemme ehdottaneet vuoropuhelua asiasta useita kertoja, mutta emme ole saaneet positiivista vastausta", Makei jatkoi.

Makei viittasi myös EU:n viime vuonna tekemään päätökseen, jolla lopetettiin rahoitus Valko-Venäjän projekteille, joiden tavoitteena oli rajalinjan vahvistaminen ja tilapäissuojien rakentaminen maahanapyrkijöille.

Länsimaiden mukaan Valko-Venäjä houkuttelee ihmisiä Lähi-idästä Valko-Venäjälle lähettääkseen heitä suurin joukoin rajan yli EU:n alueelle kostoksi maalle asetetuista pakotteista.

Tuhansia ihmisiä, heidän joukossaan naisia ja lapsia, on jumissa rajalla jäätävissä olosuhteissa.

Lue lisää

Uutissuomalainen: Ulkoministeri Haaviston mukaan Valko-Venäjän kautta EU:hun pyrkivät eivät luultavasti ole pakolaisia

EU ryöstöretkellä Suomen metsissä

Metsänomistajille erävoitto EU:sta – taksonomian hurjina pidetyt ympäristökriteerit ovat ottamassa aikalisän, komissio etsii lisää metsäosaamista paketin valmisteluun

EU haluaa metsäkadon kuriin ja se voi vaikuttaa maatalouteen ja metsänhoitoon myös Suomessa – MTK pelkää byrokratian kasvua