Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Ulkomaat

Uutistoimisto TT:n lähteet: Ruotsin hallitusneuvottelut epäonnistuivat

Andersson oli jo kertaalleen hakenut hallituksen muodostamiselle lisäaikaa.
Uutistoimisto TT:n lähteiden mukaan Magdalena Andersson on ilmoittanut valtiopäivien puhemiehelle, ettei hallituksen muodostaminen ole onnistunut. LEHTIKUVA / AFP

Ruotsissa sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Magdalena Andersson ei saanut aikaan sopua vasemmistopuolueen kanssa hallituksen muodostamiseksi, kertovat uutistoimisto TT:n lähteet vasemmistopuolueesta.

Andersson oli jo kertaalleen hakenut hallituksen muodostamiselle lisäaikaa, joka päättyi tänään puoliltapäivin Ruotsin aikaa.

TT:n lähteiden mukaan Andersson on ilmoittanut valtiopäivien puhemiehelle Andreas Norlénille, ettei hallituksen muodostaminen ole onnistunut. Puhemiehen on määrä pitää tiedotustilaisuus tänään.

Matkallaan Norlénin luokse Andersson ei halunnut puhua toimittajille.

Vääntö on koskenut vasemmistopuolueen vaatimusta korottaa eläkkeitä. Puolueen mukaan eläkkeiden korottaminen on ehdoton edellytys sille, että se tukee Anderssonia uudeksi pääministeriksi.

TT:n lähteet kertoivat aiemmin, että viikonlopun yli kestäneet neuvottelut olivat olleet rakentavia, mutta lopullista tulosta ei ollut saatu aikaan.

Edelleen on mahdollista, että puhemies esittää Anderssonia pääministeriksi. Riskinä on, että Andersson häviää valtiopäivien äänestyksessä, joka voidaan järjestää aikaisintaan keskiviikkona.

Yksi vaihtoehto on antaa hallituksen muodostaminen jonkun toisen tehtäväksi. Puhemies voi esittää pääministeriehdokasta neljä kertaa, mutta jos valinta ei onnistu, luvassa ovat ylimääräiset vaalit.

Jos Andersson valitaan, hänestä tulee Ruotsin ensimmäinen naispääministeri.

Lue lisää

Kovaa tuhoa – kirjanpainajat tuhonneet Ruotsin kuusikoita vuoden 2018 jälkeen yhteensä enemmän kuin kuusta hakataan Suomessa vuodessa

Magdalena Andersson äänestettiin jälleen Ruotsin pääministeriksi

Ruotsissa määrä äänestää taas uudesta pääministeristä – edellinen äänestys oli viime viikolla

Ruotsiin valittiin ensimmäinen naispääministeri – Magdalena Andersson nousee maan johtoon