Ulkomaat

Indonesian tulivuorenpurkauksessa ainakin 13 kuollutta

Tuhannet joutuivat pakenemaan lauantaina Jaavan saarella sijaitsevan Semeru-tulivuoren purkauduttua. Semeru purkautui edellisen kerran joulukuussa 2020.
LEHTIKUVA/AFP
Semeru-tulivuoresta purkautunutta tuhkaa on levinnyt vuoren lähikyliin.

Indonesiassa lauantaina tapahtuneen tulivuorenpurkauksen vuoksi on kuollut ainakin 13 ihmistä, kertoo maan katastrofivirasto BNPB Twitterissä.

Tuhannet joutuivat pakenemaan lauantaina Jaavan saarella sijaitsevan Semeru-tulivuoren purkauduttua. Läheisten kylien asukkaat pakenivat paniikissa laavan ja vulkaanisen tuhkan saavuttaessa heidän naapurustonsa, paikallisviranomaiset kertoivat. Ainakin 11 kylää on jäänyt tuhkan peittoon.

Laava on myös vaikeuttanut pelastustoimia.

Katastrofiviraston edustaja Abdul Muhari kertoi puhelimessa uutistoimisto AFP:lle, että kymmenisen jumiin jäänyttä ihmistä on saatu pelastettua hengissä.

BNPB:n mukaan ainakin 57 ihmistä on loukkaantunut lauantaisen purkauksen vuoksi. Heistä nelisenkymmentä on saanut palovammoja.

Semeru purkautui edellisen kerran joulukuussa 2020. Edellinen purkaus lähetti niin ikään tuhansia pakomatkalle.

Indonesia sijaitsee Tyynenmeren tulirenkaalla, jolla esiintyy muun muassa voimakasta vulkaanista toimintaa. Tuhansista saarista koostuvan Indonesian alueella on lähes 130 aktiivista tulivuorta.

Vuoden 2018 lopulla Jaavan ja Sumatran saarten välisessä salmessa sijaitseva tulivuori purkautui ja aiheutti merenalaisen maanvyörymän ja tsunamin, jonka seurauksena kuoli yli 400 ihmistä.

Lue lisää

Ilmanpainemittari värähti Pohjolassa asti, kun toisella puolella maapalloa räjähti – tulivuori voi purkautuessaan syöstä ainesta stratosfääriin asti

Semeru-tulivuori alkoi purkautua uudelleen Jaavalla, pelastustyöt on keskeytetty

La Palman tulivuoren laavavirta saavutti meren – pelot myrkkykaasujen muodostumisesta lisääntyvät

YK varoittaa, että Karibialla tulivuorenpurkauksen aiheuttama humanitaarinen ja taloudellinen kriisi kestää kuukausia