LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Ulkomaat

Filippiinien taifuuni on vienyt yli sadan ihmisen hengen

Tutkijat ovat jo kauan varoittaneet, että pyörremyrskyistä on tulossa entistä voimakkaampia.
Taifuuni osui vahvimmin maan etelä- ja keskiosiin, joissa se katkoi voimalinjoja ja riuhtoi irti talojen kattoja. LEHTIKUVA/AFP

Kaakkois-Aasiassa Filippiinien taifuunin uhriluku on kasvussa. Viranomaisten mukaan yli sata ihmistä on kuollut tämän vuoden voimakkaimman pyörremyrskyn seurauksena. Myrsky iski maahan torstaina.

Taifuuni osui vahvimmin maan etelä- ja keskiosiin, joissa se katkoi voimalinjoja ja riuhtoi irti talojen kattoja. Tuulet yltyivät jopa yli 50 metriin sekunnissa. Raiksi nimetyn taifuunin mukanaan tuomat rankkasateet aiheuttivat tuhoa myös laajemmin maassa.

Vielä lauantaina uutisoitiin joistakin kymmenistä kuolonuhreista. Sunnuntaiaamuna paikallista aikaa turistien suosiossa olevan Boholin provinssin kuvernööri Arthur Yap kertoi Facebookissa, että saarella oli kirjattu 49 uutta kuolemaa.

"Kommunikaatioyhteydet ovat edelleen poikki. Vain 21 kaupunginjohtajaa 48:sta on saanut meihin yhteyden", Yap sanoi herättäen huolta siitä, että uhrimäärä voisi kasvaa entisestään.

Taifuuni osui vahvimmin maan etelä- ja keskiosiin, joissa se katkoi voimalinjoja ja riuhtoi irti talojen kattoja. Vähintään 300 000 ihmistä joutui pakenemaan pyörremyrskyn vuoksi kodeistaan maassa.

Tuhansia sotilaita, poliiseja, palomiehiä ja rannikkovartiostoon kuuluvia on lähetetty pelastustehtäviin pahiten kärsineille alueille.

Filippiineillä koetaan vuosittain keskimäärin 20 myrskyä ja taifuunia. Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto ilmoitti, että Rai oli voimakkaimpia myrskyjä, joita Filippiineillä on joulukuussa koettu viimeisen vuosikymmenen aikana.

Tutkijat ovat jo kauan varoittaneet, että pyörremyrskyistä on tulossa entistä voimakkaampia.

Lue lisää

Kiistellyn kultaisen riisin viljely kaupalliseen käyttöön sallittiin Filippiineillä – geenimuunnellusta riisistä toivotaan ratkaisua lasten A-vitamiinin puutokseen

Ainakin neljä ihmistä on kuollut taifuunin riepottelemilla Filippiineillä – tuulenpuuskat ovat puhaltaneet jopa 86 metriä sekunnissa

Lähes miljoona ihmistä on evakuoitu uuden taifuunin tieltä Filippiineillä – edellisestä hirmumyrskystä on vain viikko

6 000 lehmää upposi rahtilaivan mukana Japanissa