LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Ulkomaat

Tautikeskus CDC: Omikron nyt hallitseva muunnos Yhdysvalloissa

Maan luoteisosassa uusista tartunnoista jo yli 90 prosentin arvioidaan olevan omikronin aiheuttamia. Vastaavanlaisissa prosenttiosuuksissa ollaan myös isossa osassa maan eteläosia ja osissa keskilänttä.
Pitkä jono ihmisiä odotti koronatestiin pääsyä palolaitoksen ulkopuolella Washingtonissa maanantaina paikallista aikaa. LEHTIKUVA/AFP

Omikron on syrjäyttänyt deltan koronaviruksen hallitsevana muunnoksena Yhdysvalloissa, kertovat maan terveysviranomaiset.

Joulukuun 18. päivään loppuneen, viikon mittaisen tarkastelujakson aikana todetuista tartunnoista päälle 73 prosentin arvioidaan olevan omikronin aiheuttamia, uutisoi CNN. Asia käy ilmi Yhdysvaltain tautikeskuksen CDC:n datasta.

Maan luoteisosassa uusista tartunnoista jo yli 90 prosentin arvioidaan olevan omikronin aiheuttamia. Vastaavanlaisissa prosenttiosuuksissa ollaan myös isossa osassa maan eteläosia ja osissa keskilänttä.

CNN:n mukaan Yhdysvaltain osavaltioista ainoastaan Oklahoma ja Etelä-Dakota eivät olleet ilmoittaneet omikronin aiheuttamista tapauksista. Uutiskanava kertoi asiasta Suomen aikaa tiistaina alkuyöstä.

48 osavaltion lisäksi muunnoksen aiheuttamia tartuntoja on havaittu myös pääkaupunki Washingtonissa ja Yhdysvalloille kuuluvassa Puerto Ricossa. Yhdysvaltain ensimmäinen omikrontapaus havaittiin CNN:n mukaan 20 päivää sitten.

Alun perin Etelä-Afrikassa marraskuussa havaittu omikronmuunnos on levinnyt vauhdikkaasti ympäri maailmaa. Sen aiheuttamia tartuntoja on havaittu kymmenissä maissa.

Valkoinen talo julkaisi maanantaina tiedotteen, jonka mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on ollut läheisessä kanssakäymisessä koronatartunnan saaneen Valkoisen talon henkilökuntaan kuuluvan henkilön kanssa.

Tiedotteen mukaan henkilökunnan jäsen oli saanut positiivisen koronatuloksensa maanantaina. Hän oli ollut Bidenin läheisyydessä noin puolen tunnin ajan presidentin lentokoneessa perjantaina. Kyseinen henkilö on täysin rokotettu, minkä lisäksi hän on saanut tehosteannoksen.

Presidentille tehdään säännöllisesti koronatestejä. Sunnuntaina tehdyn vasta-ainetestin lisäksi Bidenille tehtiin maanantaina pcr-testi sen jälkeen, kun hän sai tiedon Valkoisen talon työntekijän tartunnasta.

Kumpikin testi oli negatiivinen. Biden on määrä testata seuraavan kerran keskiviikkona.

Yhdysvaltain tautikeskus CDC:n ohjeistukset eivät vaadi, että täysin rokotetut asettuisivat karanteeniin altistumisen jälkeen, ja presidentti jatkaa töitään normaalisti.

Bidenin on määrä puhua tiistaina kansalaisille maan pahentuvasta koronatilanteesta ja hallinnon aikeista.

Valkoisen talon mukaan presidentti ei kannata koronasulkuja vastauksena virustartuntojen määrän nopeaan kasvuun. Valkoisen talon edustajan Jen Psakin mukaan presidentti aikoo sen sijaan korostaa tiistaisessa puheessaan rokotesuojan hankkimisen tärkeyttä.

Psaki kertoo Twitterissä Bidenin esittävän tiistaina rokottamattomille jyrkän varoituksen siitä, miltä talvi tulee heidän osaltaan näyttämään.

Lisäksi presidentin on määrä kertoa muun muassa koronatestaamisen lisäämisestä.

Sairaalat ympäri maata ovat olleet kiireisiä, testauskeskuksissa on ollut pitkiä jonoja ja urheilu- sekä viihdetapahtumia on peruttu.

Koronaviruksen saaminen hallintaan on osoittautunut vaikeaksi maassa, jossa rokotteista ja kasvomaskien käyttämisestä on tullut kansaa jakavia poliittisia aiheita.

CNN kertoi sunnuntaina maan edellisen presidentin Donald Trumpin tulleen faniensa kritisoimaksi esiintyessään Dallasissa. Trump on kiertänyt maataviime aikoina yhdessä Fox Newsin entisen juontajan Bill O'Reillyn kanssa.

O'Reillyn No Spin News -sivuston tviittaamalla videolla näkyy, kuinka ex-juontaja kertoo heillä kummallakin olevan rokotukset. Tämän jälkeen hän kysyy Trumpilta, onko tämä ottanut tehosteen.

"Kyllä", Trump vastaa ja saa osakseen buuausta osalta yleisöstä.

Ex-presidentti yrittää tämän jälkeen toppuutella huutelijoita. Trump myös sanoo buuauksen takana olleen erittäin pieni ryhmä ihmisiä.

Trump on puhunut varsin harvoin omasta koronarokotushistoriastaan, vaikka hän on suitsuttanut julkisuudessa oman hallintonsa osuutta koronarokotteiden kehittämisessä. Hän ei ole myöskään juuri kehottanut ihmisiä ottamaan rokotteen.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP

Lue lisää

Euroopan kasvanut sodanuhka sähköistää sananvaihtoa – USA:n kommentit hämmentävät tilannetta entisestään

Presidentti Biden arvioi, että Putin yrittää Ukrainan valtausta – Silloin sanktiot Venäjää vastaan olisivat "ennenäkemättömät"

Tänään raportoitu lähes 8 400 uutta koronatartuntaa – kahden viime viikon aikana lähes 47 000 tartuntaa aiempaa enemmän

"Jännitystekijä on, miten he pääsevät rajojen yli" – ukrainalaiset kausityöntekijät ovat saapumassa kiristyneestä poliittisesta tilanteesta ja koronasta huolimatta