LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Ulkomaat

Puolan presidentti torppasi kritisoidun medialain voimaantulon – EU ja Yhdysvallat ovat arvostelleet lakia voimakkaasti

Jos laki olisi tullut voimaan, se olisi estänyt Euroopan talousalueen ulkopuolisilta yhtiöiltä osake-enemmistön puolalaisissa mediayhtiöissä.
LEHTIKUVA / AFP
Presidentti Duda ilmoitti päätöksestään sen jälkeen, kun EU ja Yhdysvallat olivat arvostelleet voimakkaasti lakia. Arkistokuva.

Puolan presidentti Andrzej Duda on käyttänyt veto-oikeuttaan ja estänyt parlamentin aiemmin hyväksymän median omistusoikeutta koskevan lain voimaantulon.

Lain vastustajien mukaan laki olisi hiljentänyt yhdysvaltalaisomistuksessa olevan TVN24-uutiskanavan.

"Kieltäydyn allekirjoittamasta tv:tä ja radiota koskevaa lainmuutosta ja lähetän sen takaisin parlamenttiin uudelleen käsittelyä varten. Tämä tarkoittaa, että käytän veto-oikeutta", Duda sanoi.

Presidentti ilmoitti päätöksestään televisioidussa lausunnossa. EU ja Yhdysvallat olivat arvostelleet voimakkaasti lakia.

Jos parlamentin aiemmin tässä kuussa hyväksymä laki olisi tullut voimaan, se olisi estänyt Euroopan talousalueen ulkopuolisilta yhtiöiltä osake-enemmistön puolalaisissa mediayhtiöissä.

Maata hallitsevan Laki ja oikeus (PiS) -puolueen mukaan laki suojaisi puolalaismediaa Venäjän kaltaisilta vihamielisiltä toimijoilta. Duda sanoi olevansa samaa mieltä tästä periaatteesta, mutta että sitä ei pitäisi soveltaa olemassa oleviin sopimuksiin.

Yhdysvaltain asiainhoitaja Varsovassa Bix Aliu kiitti Dudaa "tämän johtajuudesta ja sitoutumisesta yleisiin demokraattisiin arvoihin sekä investointi-ilmapiirin suojelemisesta Puolassa".

"Liittolaiset ovat vahvempia yhdessä", hän sanoi.

Lue lisää

Valko-Venäjä tyhjensi siirtolaisten leirin, ihmiset siirrettiin logistiikkakeskukseen

Uutistausta Valko-Venäjästä: "Jotain poikkeuksellista on nyt tekeillä"

Irak ottaa vastaan vapaaehtoisesti Valko-Venäjältä palaavia, Turkki alkaa rajoittaa Lähi-idästä Valko-Venäjälle suuntaavien ihmisten lentoja

Suomeen saapunut parikymmentä turvapaikanhakijaa Valko-Venäjän kautta, kertoo Migri