LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Ulkomaat

Saksan automyynti romahti alimmalle tasolleen sitten Saksojen yhdistymisen

Saksan kansantalouden kruununjalokivenä pidetty autoteollisuus on hyytynyt kansainvälisten toimitusketjujen yskinnän vuoksi.
Saksan automyynti romahti viime vuonna alimmalle tasolleen sitten Saksojen yhdistymisen vuonna 1990. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen

Saksan automyynti romahti viime vuonna alimmalle tasolleen sitten Saksojen yhdistymisen vuonna 1990. Vuonna 2021 Euroopan suurimmassa kansantaloudessa rekisteröitiin noin 2,6 miljoonaa ajoneuvoa, kymmenesosan vähemmän kuin edellisvuonna.

Autokauppa lähti Saksassa jyrkkään laskuun jo vuonna 2020 koronaviruspandemian puhkeamiseen liittyen, pudoten 19 prosentilla.

Saksan kansantalouden kruununjalokivenä pidetty autoteollisuus on hyytynyt kansainvälisten toimitusketjujen yskinnän vuoksi. Pula puolijohdekomponenteista pakotti tuotannon osin sammuksiin. Nämä osat ovat keskeisiä kaikenlaisten nykyaikaisten autojen valmistuksessa, eivät vain sähköautojen.

Helpotusta tilanteeseen ei saatu edes vuoden lopusta, sillä joulukuussa myynti oli 26,9 prosenttia miinuksella edellisvuodesta, ollen jo kuudes perättäinen kuukausi pakkasen puolella.

Kasvua nähtiin ainoastaan sähköautojen myynnissä, joka nousi yli 83 prosentilla viime vuonna. Sähköautoja myytiin yli 350  000 kappaletta ja niiden osuus kaikista myydyistä ajoneuvoista oli 13,6 prosenttia.

Lue lisää

Uusien autojen kaupassa erottuu yksi ostajaryhmä – käytettyjen keskihinnat nousseet jopa tuhansilla euroilla

Pekka luopui karjasta ja päätyi puuhommiin kirjanpainajan tuhoamiin metsiin Saksaan – "Välillä on ikävä salmiakkia, vaimoa ja lapsenlapsia"

Metsäyrittäjä joutui opettelemaan viidakon lait lähtiessään puusavottaan Saksan tuholaismetsiin – "Jos saksalainen ei halua maksaa, se ei myöskään maksa"

Emmanuel Macron pyrkii täyttämään EU:n valtatyhjiön