LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Ulkomaat

Ulkoministeri Haavisto: Suomi seuraa huolestuneena Kazakstanin tilannetta

Suurlähetystö oli jo aiemmin kehottanut Kazakstanissa matkustavia suomalaisia varovaisuuteen.
Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan ihmisoikeuksia ja median vapautta on Kazakstanissa kunnioitettava. Arkistokuva. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomi seuraa huolestuneena tilannetta Kazakstanissa ja kehottaa kaikkia osapuolia pidättäytymään väkivallasta.

Haaviston mukaan ihmisoikeuksia ja median vapautta on kunnioitettava. Neuvottelut ovat ainoa tie ulos tilanteesta, hän lisää.

Haavisto kommentoi asiaa englanniksi ulkoministeriön Twitter-tilillä julkaistussa tviitissä.

Suomen suurlähetystö Kazakstanissa on puolestaan ohjeistanut Facebookissa suomalaisia seuraamaan paikallisia viranomaisten ohjeita ja ottamaan hätätapauksessa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen.

Lähetystö kertoi eilen julkaistussa päivityksessään, että mielenosoituksista johtuva hätätila Kazakstanissa oli laajentunut pääkaupunki Nur-Sultaniin ja tietoliikenneyhteydet ovat olleet myös Nur-Sultanissa poikki.

Suurlähetystö oli jo aiemmin kehottanut Kazakstanissa matkustavia suomalaisia varovaisuuteen ja välttämään väkijoukkoja maan sisäisen tilanteen takia.

"Länsi-Kazakstanissa on ollut viime päivinä protesteja kaasun hinnan nousun takia. Mielenosoitukset ovat laajentuneet myös muihin kaupunkeihin", suurlähetystö kirjoitti.

Ulkoministeriön matkustustiedote on joulukuun alkupäiviltä ja siinä kehotetaan noudattamaan erityistä varovaisuutta ja välttämään mielenosoituksia.

Lue lisää

Kurvisen kiri irtosi aikaisin

Venäjän johtaman järjestön väliintulo Kazakstanissa voisi jopa lisätä levottomuuksia, arvioi asiantuntija uutistoimisto TT:lle

EU-maiden ulkoministerit kokoustavat Brysselissä – aiheina muun muassa Ukraina ja Valko-Venäjä

Marin selittää toilailujaan samalla, kun tilanne rajoilla kiristyy – hallituksen kannattaisi huomata kansalaisten huoli