LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Ulkomaat

Venäjä ei aio tehdä myönnytyksiä Ukraina-neuvotteluissa – Yhdysvaltojen ja Venäjän diplomaatit tapaavat Sveitsissä

Yhdysvallat on valmis keskustelemaan maiden ohjusjärjestelmistä ja sotaharjoituksista.
LEHTIKUVA/AFP
Ukrainan tilanne on kiristänyt Venäjän ja Yhdysvaltojen välejä. Kuva Donetskista lauantailta.

Venäjä ei varaulkoministeri Sergei Rjabkovin mukaan aio tehdä myönnytyksiä Yhdysvalloille Ukrainaa ja Euroopan turvallisuutta koskevissa neuvotteluissa. Rjabkov kertoi venäläisille uutistoimistoille olevansa lisäksi hyvin pettynyt viime päivinä Washingtonista ja Brysselistä saapuneisiin signaaleihin.

Yhdysvallat puolestaan on valmis keskustelemaan Venäjän kanssa maiden ohjusjärjestelmistä ja sotaharjoituksista, kertoi nimettömänä esiintyvä Valkoisen talon edustaja toimittajille eilisessä puhelintilaisuudessa. Lähteen mukaan Yhdysvallat uskoo mailla olevan mahdollisuuksia saavuttaa yhteisymmärrys monissa asioissa, jos tehdyt lupaukset ovat vastavuoroisia.

Yhdysvaltojen ja Venäjän diplomaatit tapaavat Sveitsissä. Tapaamisen oli alun perin määrä alkaa maanantaina, mutta Valkoisen talon edustajan mukaan maiden varaulkoministerit Wendy Sherman ja Sergei Rjabkov keskustelevat jo tänään illallisella.

Maiden välit ovat kiristyneet entisestään Ukrainan tilanteen vuoksi. Yhdysvallat ja Eurooppa ovat epäilleet Venäjää Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyksen valmistelusta, mutta Venäjä on vakuuttanut, ettei se suunnittele hyökkäävänsä. Valkoisen talon edustajan mukaan Venäjä on puolestaan ilmaissut huolensa siitä, että Ukrainaan sijoitetaan ohjusjärjestelmiä.

"Yhdysvalloilla ei ole aikomuksia tehdä niin. Tämä on yksi alue, jossa voimme ehkä saada aikaan yhteisymmärryksen, jos Venäjä on halukas vastavuoroiseen sitoumukseen", hän sanoi toimittajille.

Lähde kertoo Venäjän myös olevan kiinnostunut keskustelemaan Euroopan ohjusjärjestelmien tulevaisuudesta keskimatkan ohjuksia koskevan INF-sopimuksen puitteissa. Myös Yhdysvallat on tähän edustajan mukaan valmis.

Lisäksi Yhdysvallat olisi varautunut käymään keskustelua sekä Venäjän että Yhdysvaltojen ja sotilasliitto Naton sotaharjoitusten koon ja laajuuden rajoittamisesta. Lähde painotti, että vasta keskustelujen alkaessa selviää, onko Venäjä neuvottelemassa vakavissaan.

"Menemme näihin tapaamisiin realistisin, emme optimistisin ajatuksin", lähde huomautti.

Neuvotteluita hän kuvailee tunnusteleviksi, eivätkä ne hänen mukaansa johda tiukkoihin lupauksiin. Lähde kertoi myös, ettei hän yllättyisi, jos venäläismedia alkaisi ennenaikaisesti uutisoida Yhdysvaltojen tekemisistä myönnytyksistä pyrkiäkseen luomaan jakolinjoja liittolaisten välille.

Lue lisää

EU vastustaa Venäjän asettamia puutavaran vientirajoituksia

Hidas demokratia on vaikeaa nopean diktatuurin naapurissa

Yhdysvallat pelkää Venäjän aikovan viedä ydinaseita Valko-Venäjälle – ilmoitus sotaharjoituksista lisännyt pelkoa hyökkäyksestä Ukrainaan

Kääriäinen: Suomi ja Ruotsi ovat tärkeimmät kumppanit, mutta Ruotsi toistelee pysyvänsä liittoutumattomana – Venäjän joukot Ukrainan rajoilla kertovat karuista tosiasioista