LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Ulkomaat

Ruotsin puolustusministerin mukaan Venäjä uhkaa turvallisuusjärjestystä, oppositiojohtaja ottaisi mallia Suomesta

"Ruotsin pitää nyt toimia laajan poliittisen yksimielisyyden turvin samoin kuin Suomi", Ruotsin kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson sanoo.
Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin mukaan Venäjän toiminta uhkaa koko eurooppalaista turvallisuusjärjestystä. LEHTIKUVA / Kaisa Siren

Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin mukaan Venäjän toiminta ja vaatimukset uhkaavat koko eurooppalaista turvallisuusjärjestystä. Hultqvistin mukaan Ruotsi tekee omat turvallisuuspoliittiset linjavalintansa itsenäisesti, eikä asiassa tehdä kompromisseja.

Hultqvist muistutti, että myös YK:n periaatteiden mukaan jokaisella valtiolla on itsemääräämisoikeus.

"Venäjän pitäisi tuntea YK:n turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä erityinen vastuunsa YK:n periaatteiden ylläpitämisestä", Hultqvist totesi.

Ruotsin suurimman oppositiopuolueen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson puolestaan arvosteli Hultqvistin tapaa reagoida Venäjän vaatimuksiin.

"Minusta hän ei ole ollut samalla tavalla selkeä kuten Suomen valtionjohto. He olivat (kommenteissaan) aikaisemmassa, nopeampia ja voimakkaampia", Kristersson sanoi.

Kokoomusjohtaja mainitsi esimerkkinä tästä presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheen.

"Ruotsin pitää nyt toimia laajan poliittisen yksimielisyyden turvin samoin kuin Suomi. Koska Suomen asia on meidän", Kristersson sanoi lainaten sotien aikaista iskulausetta.

Hultqvist ja Kristersson puhuivat Ruotsin perinteisessä Sälenin turvallisuuskonferenssissa, jonka virallinen nimi on Folk och Försvar. Kokous järjestetään tänään ja huomenna virtuaalisena koronatilanteen takia. Normaalisti kokous pidetään Sälenin tunturihotellissa.

Lue lisää

Kääriäinen: Suomi ja Ruotsi ovat tärkeimmät kumppanit, mutta Ruotsi toistelee pysyvänsä liittoutumattomana – Venäjän joukot Ukrainan rajoilla kertovat karuista tosiasioista

Hävittäjäostos viesti puolustustahdosta

Ruotsin puolustusministeri harmittelee Suomen hävittäjävalintaa

Toive Ruotsiin: Hultqvistin linja jatkukoon