Ulkomaat

Maailman vanhin pulloposti löytyi – jopa käsin kirjoitetut sanat olivat säilyneet 132 vuotta

Ulkomaat 18.03.2018

Australialaisperhe toimitti pullon museoon tutkittavaksi ymmärrettyään sen iän.


KYM ILLMAN / LEHTIKUVA
Lasisen pullon sisälle oli rullattu paperi, jossa oli sen lähettäneen laivan tiedot.

Australialainen perhe löysi tammikuun lopussa rannalta pullopostin, joka oli lähetetty 132 vuotta sitten. Se on maailman vanhin löytynyt pulloposti.

Pullo oli suurimmaksi osaksi hautautunut australialaiselle rannalle, eikä siinä ollut lainkaan korkkia. Pullon sisältä löytyi tiukaksi kääröksi rullattu paperi, jonka perhe vei kotiinsa ja kuivatti. Ymmärrettyään pullon iän, löytäjät veivät sen museoon, jossa löydön ikä määriteltiin.

Lasipullon viesti oli päivätty 12.6.1886. Se oli lähetetty saksalaiselta Paula-laivalta, ja viestissä oli laivan tiedot. Löytäjää pyydettiin täyttämään pullossa olleeseen paperiin tiedot löytöpaikasta ja lähettämään pullossa se Hampuriin tai lähimpään konsulaattiin.

Länsi-Australian museon mukaan vuosina 1864–1933 laivoilta lähetettiin tuhansia pulloja, joilla pyrittiin tutkimaan merenkulkua. Arviolta 8–10 prosenttia lähetetyistä viesteistä toimitettiin takaisin.

Tutkijoiden mukaan vasta löydetty pullo heitettiin laivalta mereen 950 kilometrin päässä sen löytöpaikasta. Luultavasti pullo saavutti rannan puolessa vuodessa tai vuodessa, mutta se löydettiin vasta yli sata vuotta myöhemmin.

Aiemmin Guinessin ennätyskirjan vanhin löytynyt pulloposti oli 108 vuotta vanha. Eläkeläisnainen löysi sen Pohjois-Saksasta vuonna 2013.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT