Ulkomaat

Iso-Britannian ylle jämähtänyt lämpöaalto uhkaa laidunruohoa ja salaatintuotantoa

Kuumuuden ja kuivuuden takia huonosti kasvava laidunruoho ja salaatti aiheuttavat päänvaivaa viljelijöille Iso-Britanniassa.
Kew'n kasvitieteellinen puutarha Lontoossa on joutunut lopettamaan nurmikoiden kastelun veden säästämiseksi.

Salaatinkasvattajien liiton (British Leafy Salad Growers Association) mukaan korkealle kohonneet lämpötilat ovat aiheuttaneet vahinkoa salaattiviljelyksille Iso-Britanniassa. Ennätyslämmin sää on pysäyttänyt salaatin kasvun, sillä yli 30 asteen lämpötilassa salaatti ei kasva, yhdistyksestä kerrotaan. Kuumuus vaikuttaa myös parsa- ja kukkakaalin viljelyyn.

Samaan aikaan lämpimät säät ovat nostaneet salaattien kysyntää 40 prosenttia viime vuodesta, joten kaupan hyllyt uhkaavat jäädä tyhjiksi.

Kuivuus tuottaa harmia myös walesilaisille ja skotlantilaisille maanviljelijöille. Ruoho on lakannut kasvamasta laitumilla, ja jotkut viljelijät ovat joutuneet ottamaan käyttöön talveksi tarkoitettua rehua, BBC kertoo. Kuivuus saattaa aiheuttaa myös ongelmia ohran ja vehnän puinnissa myöhemmin.

Helpotusta säähän ei ole luvassa, vaan lämpöaallon on ennustettu jatkuvan vielä pari viikkoa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Varsinais-Suomen pellot huutavat vettä – samaan aikaan toisaalla rankkasateet kuorettavat pinnan ja märkyys haittaa

Suuri maatalousinvestoija Rabobank tähyää Afrikkaan – Pankki toivoo EU:n maatalouspolitiikasta ennustettavampaa investointien tueksi

Huhtikuussa rikottiin sekä lämpö- että kuivuusennätyksiä