Ulkomaat

Land: Sudet tappoivat 26 lammasta Ruotsissa – edes sähköpaimen ei auttanut

Susilla saattaa olla suomalais-venäläiset juuret.
Tanja Heikkonen
Tämä lammas on suomalainen eikä liity tapaukseen.

Edes petoeläimiä vastaan viritetty aita ja sähköpaimen eivät auttaneet, kun Ruotsissa kuoli 26 lammasta susihyökkäyksen seurauksena.

Landlandbrukin kertoma tapaus sattui maanantain vastaisena yönä Keski-Ruotsissa Tivedenin kansallispuistossa, missä eläimet olivat noin kymmenen hehtaarin aidatulla laitumella. Maassa makasi maanantaiaamuna 22 kuollutta lammasta ja neljä pahoin loukkaantunutta piti lopettaa. Nelisenkymmentä eläintä selviytyi, ja omistajat kuljettivat ne turvaan.

Paikalle tulleet lääninhallituksen virkamiehet vahvistivat, että tappajina olivat sudet. Niitä oli luultavasti useita ja ne olivat päässeet aitaukseen joko kaivautumalla tai hyppäämällä 120 sentin aidan yli. Neljä kaivuukohtaa kertovat asiantuntijoiden mielestä siitä, että susilla on ollut kova hinku ja motivaatio päästä aitaukseen.

Lammastilojen edustaja vaati susijahdin aloittamista välittömästi.

Tutkijat selvittävät susien alkuperää, jos puremien perusteella päästään susien DNA:n jäljille.

Susien on epäilty olevan suomalais-venäläistä alkuperää, sillä Pohjois-Ruotsista siirrettiin 15 vuotta sitten perimältään arvokas susipari juuri Tivedeniin. Pari sai jälkeläisiä, joista iso osa kuoli jahdeissa ja liikenteessä, mutta sitten uros katosi. Naaras on saanut pari vuotta sitten ja ehkä myös tänä keväänä uusia pentuja uuden uroksen kanssa. Osa jälkeläisistä on tutkijoiden mukaan saavuttanut saalistusiän.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Virroilta löytyneen pantasuden kuolemasta aloitettu esitutkinta – tutkitaan törkeänä metsästysrikoksena

Luke julkisti kanta-arvion: Susilaumojen määrä kasvoi idässä – myös susien kokonaisyksilömäärä kasvoi vuoden takaisesta 185–205 yksilöön

AFP: Saksan hallitus on päättänyt höllentää susien metsästystä koskevia säännöksiä