Ulkomaat

Aftonbladet: Verottaja muistaa metsäpaloissa uurastaneita ruotsalaispalomiehiä – mätkyt majoituksesta ja kylmästä ruuasta

Pelastusviranomaisen mukaan sen on pakko noudattaa verolainsäädäntöä.
Pasi Leino
Ruotsin metsäpalojen sammutukseen osallistuneet ruotsalaiset palomiehet ovat saamassa mätkyjä verottajalta. Kuvan tilanne on Suomesta.

Metsäpaloja vastaan kamppailleet ruotsalaiset palomiehet ovat saamassa verottajalta laskun kesän aikana saadusta ilmaisesta majoituksesta ja ruokailusta, kertoo Aftonbladet.

Verottajan tuoreessa päätöksessä majoitus ja ruoka lasketaan verotettavaksi etuudeksi.

”Jätimme perheemme ja lomamme auttaaksemme Ruotsia hädässä. Nyt meitä verotetaan poissa kotoa yöpymisestä ja kylmästä ruuasta, jota söimme myöhäisinä iltoina”, nimettömänä esiintyvä palomies sanoo Aftonbladetille.

Ruotsin pelastusviranomainen MSB ei ollut täysin selvillä etuuksien verotuksesta rekrytoidessaan palomiehiä metsäpalosavottaan. Kaikkien yksityiskohtien selvittämiseen ei ollut resursseja kesken Ruotsin lähihistorian suurimpien metsäpalojen. Metsää paloi eri puolilla maata noin 20 000 hehtaaria.

Nyt viranomaista sitoo verottajan ohje.

”Meidän pitää valtion viranomaisena seurata verolainsäädäntöä ja verottaa etuuksista. Jos kyse on ollut esimerkiksi telttamajoituksesta, jonka markkina-arvo on vähäinen, voimme pyytää majoituksen arvon tarkistamista verohallinnolta”, strateginen neuvonantaja Klara Hörnqvist MSB:stä kertoo Aftonbladetin jutussa.

Ulkomaan tehtävissä majoitus ja ruokailu ovat Ruotsin palomiehille verottomia etuuksia. MSB on yrittänyt hakea poikkeusta verotuskäytännöstä myös kotimaan tehtävissä, toistaiseksi tuloksetta.

Aftonbladetin uutinen

Lue lisää

2021 toi korotukset alkoholin, tupakan ja öljylämmityksen verotukseen – täältä näet kuntien veroprosentit

Lukijalta: Miksi Afrikkaan istutetaan puita kompensoimaan suomalaisten päästöjä, kun metsänomistajien ansiosta moni kunta on hiilineutraali jo valmiiksi?

Myyn hiilinieluja

Kaikkien palkansaajien tuloverotus kiristyy ensi vuonna – pienituloisten eniten, kertoo Eva