Ulkomaat

Ruotsi on ollut ilman hallitusta kohta kolme kuukautta: Ympäristöpuolue ei suostu pelkäksi tukipuolueeksi demarihallitukselle

Nyt hallituksen muodostamista yrittää Stefan Löfven.
Valtiopäivien on määrä äänestää Stefan Löfvenin pääministeriehdokkuudesta ensi viikon keskiviikkona. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Ruotsissa ympäristöpuolue ei ole valmis tukemaan Stefan Löfvenin sosiaalidemokraattista hallitusta, jos se ei pääse siihen itse mukaan. Puolueen edustajan Isabella Lövinin mukaan ympäristöpuolue on neuvotellut yhteistyöstä sosiaalidemokraattien kanssa.

Aiemmin tällä viikolla porvarileirin keskustapuolue ja liberaalit toimittivat Löfvenille omat vaatimuslistansa politiikan muutoksista, joiden toteuttamista ne pitävät ehtona demarihallituksen tukemiselle. Luetteloon sisältyy muun muassa verojen alennuksia. Monet ehdotetuista toimista ovat sosiaalidemokraattien vaaliohjelman vastaisia.

Porvarileirissä keskustapuolueen ja liberaalien varauksellinenkin valmius tukea Löfvenin johtamaan hallitusta on repinyt hajalle neljän puolueen allianssia. Keskusta ja liberaalit äänestivät aiemmin maltillista kokoomusta johtavan Ulf Kristerssonin pääministeriehdokkuutta vastaan. Kristersson sanoo olevansa valmis yrittämään hallituksen muodostamista uudelleen, jos Löfvenin yritys epäonnistuu.

Valtiopäivien puhemies nimittää Löfvenin virallisesti pääministeriehdokkaaksi maanantaina. Tuolloin Löfvenin on myös määrä tehdä selkoa siitä, millaiselle pohjalle hän mahdollisen hallituksensa rakentaisi. Valtiopäivät äänestää Löfvenin pääministeriehdokkuudesta keskiviikkona.

Ruotsi on ollut ilman hallitusta 9. syyskuuta pidetyistä vaaleista saakka.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

24 hiehoa kuoli junan törmättyä niihin Ruotsissa – 1800-luvulta peräisin oleva laki takaa omistajalle korvauksen

Lentohäpeästä viljelijähäpeään – keskustelu ilmastovaikutuksista roihahti Ruotsin sosiaalisessa mediassa

Oululainen kaupunki-cowboy tekee country-musiikkia, jota kuunnellaan Yhdysvalloissakin: "Musiikki valitsi tekijänsä"