Ulkomaat

Yhdysvaltojen entinen presidentti George H.W. Bush on kuollut

Bush oli Yhdysvaltojen presidenteistä viimeinen, joka oli toisen maailmansodan veteraani.
George Bush vanhempi toimi Yhdysvaltojen presidenttinä 1989–1993. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvaltojen entinen presidentti George H.W. Bush on kuollut 94-vuotiaana. Asiasta kertoo hänen perheensä.

Bush vanhempi toimi Yhdysvaltojen presidenttinä 1989–1993 ja luotsasi näin maata kylmän sodan päättymisen yli. Hän oli Yhdysvaltojen 41. presidentti. Hän kuoli Houstonissa Texasissa.

Perheen tiedottaja julkaisi Twitterissä tiedotteen, jossa Bushin poika George W. Bush ilmoitti isänsä kuolemasta. Bush nuorempi toimi Yhdysvaltojen presidenttinä kaksi virkakautta 2001–2009.

"George H.W. Bush oli mitä hienoimman luonteenlaadun omaava mies ja paras isä, jota poika tai tytär voi toivoa", hänen poikansa kuvasi.

Bush oli Yhdysvaltojen presidenteistä viimeinen, joka oli toisen maailmansodan veteraani.

Bush vanhemman vaimo Barbara Bush kuoli viime huhtikuussa 92-vuotiaana. Pariskunta ehti olla naimisissa 73 vuotta. Heiltä jäi viisi lasta ja 17 lastenlasta.

Viikko vaimonsa kuoleman jälkeen Bush joutui tehohoitoon saamansa infektion takia, kertoo BBC.

Perheen tiedottajan mukaan hautajaisjärjestelyistä ilmoitetaan pian.

Lukuisat amerikkalaispoliitikot ovat ilmaisseet osanottonsa Bush vanhemman kuoleman johdosta. Entinen presidentti Barack Obama kuvasi edesmennyttä republikaanipresidenttiä patriootiksi ja nöyräksi isänmaan palvelijaksi.

Obama kehui erityisesti Bushin työtä kylmän sodan lopettamiseksi ja ydinaseiden uhan vähentämiseksi.

"Vaikka sydämemme ovat tänään raskaat, ne ovat myös täynnä kiitollisuutta. Ajatuksemme ovat Bushin koko perheen luona tänään – ja kaikkien niiden, jotka inspiroituivat Georgen ja Barbaran esimerkistä", Obama tviittasi.

Myös istuva presidentti Donald Trump ilmaisi osanottonsa Bushin kuolemasta. Lausunnossaan Trump kiitti Bushin johtajuutta ja vakaata arvostelukykyä, joiden avulla Bush luotsasi Yhdysvallat ulos kylmästä sodasta. Trumpin mukaan Bush myös valoi perustukset, joille Yhdysvaltojen vauraus ja menestys on viime vuosikymmeninä pohjannut.

Kalifornian ex-kuvernööri Arnold Schwarzenegger sanoi Yhdysvaltojen menettäneen suuren sankarin.

"Presidentti Bush on lähtenyt viimeiselle lennolleen, mutta hänen määränpäänsä ei ole tuntematon. Hän lentää elämänsä rakkauden, Barbaran, käsivarsille. Tänään jokaisen meistä pitäisi katsoa ylös ja sanoa hänelle hiljaiset kiitokset", Schwarzenegger sanoi lausunnossaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Obama ja Bush huolissaan poliittisesta ilmapiiristä: "Politiikkamme näyttää olevan entistä alttiimpi salaliittoteorioille ja suoranaisille valheille"

Boris Johnsonista Britannian seuraava pääministeri

Macron: 14 maata mukana väliaikaisessa järjestelyssä Välimereltä pelastettujen jakamiseksi