Ulkomaat

EU-tuomioistuin antoi luvan: Britannia saa perua brexitin yksin

Britannian parlamentin on määrä äänestää brexitistä huomenna.
Skotlantilaisten poliitikkojen alulle panemassa tapauksessa on kyse siitä, voisiko Britannia perua brexitin kysymättä muiden jäsenmaiden lupaa. LEHTIKUVA/AFP

EU-tuomioistuimen mukaan Britannia voi yksipuolisesti perua brexit-päätöksensä kysymättä muiden jäsenmaiden lupaa.

"Britannia voi vapaasti perua ilmoituksensa aikeestaan erota EU:sta. Tällainen peruutus, josta on päätetty maan omien perustuslaillisten vaatimusten mukaan, vaikuttaisi niin, että Britannia jäisi EU:hun ehdoilla, jotka ovat muuttumattomia verrattuna maan asemaan jäsenvaltiona", päätöksen perusteluissa sanottiin.

Britannian hallitus on vastustanut oikeuskäsittelyä ja pitänyt sitä pyrkimyksenä vesittää EU-ero.

"Emme halua jatkaa EU:ssa. Äänestys oli hyvin selvä", painotti kiihkeänä brexitin kannattajana tunnettu ympäristöministeri Michael Gove BBC:n haastattelussa.

Goven mukaan oikeuden päätös ei muuta mitään.

"Se ei muuta kansanäänestyksen tulosta tai hallituksen selvää pyrkimystä jättää unioni. Hallituksen aikomuksena on kunnioittaa kansanäänestyksen antamaa mandaattia", Gove jatkoi.

Britannian parlamentin on määrä äänestää brexitistä huomenna. Sopimuksen läpimeno ei ole varmaa, sillä monet pääministeri Theresa Mayn konservatiivipuolueen jäsenet sekä opposition edustajat ovat ilmoittaneet äänestävänsä sopimusta vastaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Simonkadulla: Räiskyvä kisa alkoi

Brexitin pelätään aiheuttavan vajausta Ison-Britannian ruokakauppojen hyllyille

EU-viljelijäjärjestön kysely: luottamus maatalouteen kasvussa, sääolosuhteet ja hintamuutokset huolestuttavat