Ulkomaat

Stefan Löfvenin tie pääministeriksi mutkistui Ruotsissa: Keskustapuolue ei aio tukea sosiaalidemokraattien johtamaa hallitusta

Ruotsissa pidettiin valtiopäivävaalit 9. syyskuuta. Sen jälkeen hallitusta ovat yrittäneet turhaan muodostaa vuorollaan Löfven, Lööf ja maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson.
Stefan Löfvenin on ollut määrä kertoa hallituksen muodostamiseksi käymistään keskusteluista myöhemmin tänään. LEHTIKUVA/AFP

Ruotsissa keskustapuolue ei aio tukea sosiaalidemokraattien puheenjohtajaa Stefan Löfveniä pääministeriksi. Ilmoitus tarkoittanee käytännössä sitä, että enemmistö valtiopäivien kansanedustajista vastustaa Löfveniä tulevassa äänestyksessä.

"Päätimme antaa sosiaalidemokraateille viimeisen mahdollisuuden. Olemme työskennelleen viisi vuorokautta yötä päivää yhteistyön saamiseksi aikaan", keskustan puheenjohtaja Annie Lööf kuvaili.

Hänen mukaansa sosiaalidemokraatit ovat kuunnelleet liikaa vasemmistopuoluetta eivätkä tulleet vastaan keskustapuolueen vaatimuksia.

Löfvenin on ollut määrä kertoa hallituksen muodostamiseksi käymistään keskusteluista myöhemmin tänään. Sitä ennen hän tapaa valtiopäivien puhemiehen Andreas Norlénin.

Norlénin on odotettu ilmoittavan, että Löfvenin pääministeriehdokkuudesta äänestetään mahdollisesti jo torstaina.

Ruotsissa pidettiin valtiopäivävaalit 9. syyskuuta. Sen jälkeen hallitusta ovat yrittäneet turhaan muodostaa vuorollaan Löfven, Lööf ja maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson.

Jos puhemiehen asettama pääministeriehdokas kaatuu valtiopäivien äänestyksessä neljä kertaa, edessä ovat uudet vaalit.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

24 hiehoa kuoli junan törmättyä niihin Ruotsissa – 1800-luvulta peräisin oleva laki takaa omistajalle korvauksen

Lentohäpeästä viljelijähäpeään – keskustelu ilmastovaikutuksista roihahti Ruotsin sosiaalisessa mediassa

Valtiovarainministeriön talousarvioesityksessä ehdotetaan lisää rahaa ministereille ja heidän avustajilleen