Ulkomaat

Pääministeri May sai omiensa luottamuksen selvin numeroin

Juuri ennen äänestystä May kertoi puolueensa kansanedustajille aikovansa vetäytyä puolueen puheenjohtajan paikalta ennen seuraavia parlamenttivaaleja, jotka on tarkoitus pitää vuonna 2022.
Brexitin vastustajat heiluttivat EU:n ja Britannian lippuja parlamenttitalon ulkopuolella keskiviikkona. LEHTIKUVA/AFP

Britannian pääministeri Theresa May on voittanut oman puolueensa parlamenttiryhmän luottamusäänestyksen luvuin 200–117.

Juuri ennen äänestystä May kertoi puolueensa kansanedustajille aikovansa vetäytyä puolueen puheenjohtajan paikalta ennen seuraavia parlamenttivaaleja, jotka on tarkoitus pitää vuonna 2022.

Ennen äänestystä 174 konservatiivipuolueen kansanedustajaa oli ilmoittanut tukevansa Mayta, kun taas 34 oli sanonut julkisesti äänestävänsä häntä vastaan, kertoo BBC:n selvitys. Selviytyäkseen May tarvitsee taakseen 159 edustajaa.

Luottamusäänestystä halunneet konservatiiviedustajat katsovat, että May on vesittänyt sen brexitin, joka äänestäjille luvattiin kansanäänestyksessä 2016.

May ilmoitti maanantaina lykänneensä parlamentin äänestystä brexit-sopimuksesta, kun hänelle oli käynyt selväksi, ettei se olisi mennyt läpi. Alun perin parlamentin piti päästä sanomaan sanansa sopimuksesta tiistaina.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker totesi tiistaina, että nykyinen brexit-sopimusluonnos on paras ja ainoa mahdollinen eikä sitä enää avata. Saksan liittokansleri Angela Merkel piti tiistaina niin ikään mahdottomana sopimuksen avaamista uudelleen. Myös Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian sanoi, ettei EU:n ja Britannian brexit-sopimusta neuvotella uusiksi. Drian puhui Ranskan kansalliskokouksessa keskiviikkona.

May sanoi aiemmin keskiviikkona aikovansa tehdä kaikkensa voittaakseen luottamusäänestyksen.

"Aion kamppailla äänestyksessä kaikin voimin. Puolueen johtajan vaihtaminen olisi riski maamme tulevaisuudelle. Meillä ei ole varaa epävarmuuteen. Tässä on riskinä se, että brexit-neuvottelut annetaan työväenpuolueen käsiin", May sanoi pääministerin virka-asuntonsa ulkopuolella.

Mayn mukaan uuden johtajan pitäisi kumota tai lykätä Britannian EU-eroa.

Koska May voitti äänestyksen, häntä ei voida vuoteen haastaa konservatiivipuolueen johtajana.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pääministeri Johnson Guardianissa: Britannia selviää helposti sopimuksettomasta brexitistä – "Britannia on hieno, hieno maa"

Haavisto kommentoi Britannian uutta pääministeriä ja brexitiä: "Toisen maan sisäpolitiikka on aina arvoituksellinen asia"

Boris Johnsonista Britannian seuraava pääministeri