Ulkomaat

Japani päätti jatkaa valaanpyyntiä – useat maat ja järjestöt arvostelevat: "Vanhentunut ja tarpeeton käytäntö"

Japani on kiertänyt pyyntikieltoa tappamalla valaita "tieteellisiin tarkoituksiin", vaikka niiden liha päätyy myyntiin. Pyynnin jatkamista perustellaan perinteillä. Kaupallisiin tarkoituksiin valaita pyytävät vain Norja ja Islanti.
LEHTIKUVA/AFP
Hallituksen tiedottajan mukaan kaupallinen valaanpyynti jatkuu ensi vuoden heinäkuussa ja se on rajoitettu Japanin aluevesille.

Japanin päätös vetäytyä Kansainvälisestä valaanpyyntikomissiosta (IWC) ja jatkaa kaupallista valaanpyyntiä herätti keskiviikkona laajaa vastustusta. Esimerkiksi Australian hallitus ilmoitti olevansa "äärimmäisen pettynyt" ja vetosi Japaniin vetäytymisen perumiseksi.

"Australia vastustaa edelleen päättäväisesti kaikkea kaupallista ja niin kutsuttua tieteellistä valaanpyyntiä", ulkoministeri Marise Payne ja ympäristöministeri Melissa Price totesivat lausunnossaan.

Samoin Uuden-Seelannin ulkoministeri Winston Peters pyysi Japania pysymään komissiossa.

"Valaanpyynti on vanhentunut ja tarpeeton käytäntö. Toivomme, että Japani lopulta arvio asemaansa uudelleen ja lopettaa kaiken valaanpyynnin", hän sanoi.

Myös aktivistijärjestöt ovat arvostelleet Japanin päätöstä. Humane Society International -järjestö huomautti myös, että Japani on ollut IWC:n suurin rahoittaja, ja komissiolla voi olla vaikeuksia löytää korvaavaa rahoitusta.

Greenpeace Japanin johtaja Sam Annesley kutsui päätöstä kansainvälisen yhteisön tahdon vastaiseksi.

Ei yllätyksenä

Japanin vetäytyminen IWC:stä oli odotettu. Maa on aiemmin tänä vuonna yrittänyt vakuuttaa komissiota saadakseen jatkaa kaupallista valaanpyyntiä, mutta komissio hylkäsi syyskuussa Japanin pyynnön valaanpyynnin aloittamisesta selvin äänin. Japanin edustajat sanoivat jo tuolloin, että maa on selvän päätöksen jälkeen pakotettu harkitsemaan muita vaihtoehtoja.

IWC kielsi kaupallisen valaanpyynnin vuonna 1986, kun osa valaslajeista oli pyydetty sukupuuton partaalle. Japani on kiertänyt kieltoa tappamalla joka vuosi satoja valaita "tieteellisiin tarkoituksiin", vaikka niiden liha päätyy myyntiin.

Japanin mukaan valaskannat ovat elpyneet riittävästi, jotta kaupallinen pyynti voidaan aloittaa. Tällä hetkellä valaita pyytävät kaupallisiin tarkoituksiin vain Norja ja Islanti.

Hallituksen tiedottajan mukaan kaupallinen valaanpyynti jatkuu ensi heinäkuussa ja se on rajoitettu Japanin aluevesille. Pyyntiä ei harjoiteta Antarktiksella tai eteläisellä pallonpuoliskolla.

Komissiosta irtaantuminen astuu voimaan kesäkuun viimeinen päivä. Tämän jälkeen Japani ei voi enää harjoittaa tieteellisiin tarkoituksiin tehtyä valaanpyyntiä Antarktisella, joka on sallittu vain IWC:n jäsenille.

Kalastajat jatkavat "rikasta kulttuuria"

Japanin ulkopolitiikassa valaanpyynti on yksi harvoista kansainvälisten kiistojen aiheista. Vastustajien äänekkyys on yleensä saanut konservatiivit tukemaan perinteitä entistäkin kiivaammin.

Monet pääministeri Shinzo Aben puoluetovereista ovat valaanpyynnin puolustajia.

Japanin päättäjien mielestä valaanpyynti on tärkeä osa maan perinteitä, ja IWC:stä vetäytyminen antaa kalastajille mahdollisuuden "siirtää maan rikasta valaanpyyntikulttuuria tuleville sukupolville".

Japani on pyytänyt valaita vuosisatojen ajan, ja niiden liha oli tärkeä proteiininlähde toisen maailmansodan jälkeisenä aikana maan ollessa hyvin köyhä. Viime vuosikymmeninä valaanlihan kulutus on kuitenkin vähentynyt huomattavasti, eikä suurin osa japanilaisista enää syö valaanlihaa lainkaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Japani haluaa johtaa maailman merien muovijätteen vähentämistä

Historiallinen päivä Japanissa: Parlamentti hyväksyi erikoislain, joka mahdollistaa tämän päivän poikkeuksellisen vallanvaihdon

Konsulentit kauppaavat erikoissienituotteita ovelta ovelle Japanissa – suomalainen pakuri sopisi jättimäisille markkinoille