Ulkomaat

Pohjois-Norjassa alkoivat uudet helikopterietsinnät kadonneiden suomalaisten löytämiseksi

Etsintöjä ei ole päästy tekemään maalla korkean lumivyöryriskin takia.
LEHTIKUVA / AFP
Keskiviikkona kadonnutta nelikkoa ei ole päästy etsimään maassa korkean lumivyöryriskin takia.

Pohjois-Norjassa on aloitettu uudet helikopterietsinnät kateissa olevien suomalaismiesten ja ruotsalaisnaisen löytämiseksi.

Norjan yleisradioyhtiön NRK:n mukaan etsinnöissä on mukana kolme kopteria. Poliisi aikoo myös järjestää iltapäivällä tiedotustilaisuuden tilanteesta.

Kolme suomalaismiestä ja ja ruotsalaisnainen katosivat keskiviikkona iltapäivällä, kun he olivat matkalla Blåbärfjelletin 1 440 metrin korkeudella olevalle huipulle. Alueella tapahtui katoamisen aikoihin suuri lumivyöry.

Suomalaismiehet olivat Pohjois-Norjassa osallistuttuaan jääkiipeilykurssiin, kertoo kurssin oppaana toiminut Fredrik Aspö STT:lle.

Kurssin jälkeen miehet jäivät vielä Norjaan tekemään omatoimisia hiihtoretkiä.

Aspön mukaan miehet tiesivät retkeen liittyvistä vaaroista ja heillä oli mukana varusteita lumivyöryn varalta.

"Se on yleinen toimintatapa lumisilla tuntureilla talvisin. He olivat tietoisia lajista ja siihen kuuluvista riskeistä ja toimintatavoista., Aspö sanoo.

Svenska Ylen mukaan suomalaismiehet ovat kotoisin Pohjanmaalta. Hufvudstadsbladetin mukaan yksi kateissa olevista miehistä on suomalaisen Axxell-kansanopiston eräopaskurssin opiskelija ja yksi miehistä on aiemmin opiskellut kansanopistossa.

Norjassa järjestetyn jääkiipeilykurssin järjestämisestä vastasi Fredrik Aspön mukaan eräopaskurssin opiskelijayhdistys.

Kurssi oli tarkoitettu paitsi vanhoille ja uusille opiskelijoille myös sellaisille, jotka ovat kiinnostuneita eräopasopinnoista.

Jääkiipeilykurssilla oli 10 osanottajaa, joista suurin osa oli suomalaisia. Suurin osa heistä oli lähtenyt kotiin ennen nelikon katoamista.

Kateissa olevat miehet ovat Aspön tietojen mukaan 25–40-vuotiaita ja olivat osittain vanhastaan tuttuja. Osa tapasi ilmeisesti kurssilla, missä miehet tapasivat myös kanssaan kateisiin joutuneen ruotsalaisnaisen.

Kadonneita etsittiin eilen helikoptereiden avulla, mutta etsinnät jouduttiin keskeyttämään illalla. Tromssan alueen poliisi kertoi Twitterissä, että sekä ambulanssi- että sotilashelikopteri joutuivat kääntymään takaisin huonon sään takia.

"Yön aikana ei ole tapahtunut mitään", Tromssan poliisista kerrottiin aamulla.

Etsintöjä ei ole päästy tekemään maalla korkean lumivyöryriskin takia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ilmatieteenlaitos: Lumivyöryriski suuri Lapin laskettelukeskusten alueella

Pohjoisen hoitamattomissa rinteissä piilee lumivyöryriski

Lehti: Islantilaiset ovat kyllästyneet epäkunnioittavasti käyttäytyviin Instagram-turisteihin – "En ole ikinä nähnyt niin paljon tyhmää käytöstä"