Ulkomaat

Ruotsin ebolaepäily oli väärä hälytys, kertoo ylilääkäri

Mies ja hänen sukulaisensa voidaan nyt vapauttaa eristyksestä.
LEHTIKUVA / AFP
Ruotsalaissairaalan mukaan miehen testitulokset olivat negatiivisia.

Ruotsin ebolaepäily oli väärä hälytys, kertoo miestä hoitaneen sairaalan ylilääkäri lehdistötiedotteessa. Sen mukaan miehen testitulokset olivat negatiivisia.

Mies ja hänen sukulaisensa voidaan nyt vapauttaa eristyksestä. Testien mukaan potilas ei sairasta myöskään kelta-, dengue- tai rift valley -kuumetta eikä marburgin tautia.

Testituloksia odotetaan vielä muiden tautien osalta. Potilaan tila on kuitenkin parantunut päivän mittaan.

Nuori mies tuli sairaalaan aamupäivällä. Hän kärsi tiettävästi verisistä oksennuksista, mikä voi olla merkki ebolasta.

Potilas oli palannut tiettävästi kolme viikkoa sitten Ruotsiin käytyään muun muassa Burundissa. Mies tuli ensin hoitoon Enköpingiin, minkä vuoksi sairaalan akuuttiosasto eristettiin eikä kukaan potilas tai henkilökuntaan kuuluva päässyt poistumaan.

Ebola on pelätty verenvuotokuume, joka johtaa usein nopeasti kuolemaan. Virus tarttuu suorassa kontaktissa muun muassa ruumiinnesteiden välityksellä. Tautiin ei ole lääkettä eikä rokotetta, mutta tutkijat pitävät kehitteillä olevia rokotteita lupaavina.

Maailman terveysjärjestö WHO varoitti joulukuun alussa, että Kongon demokraattisessa tasavallassa leviävä ebolaepidemia on yltynyt jo historian toiseksi pahimmaksi. Elokuusta lähtien vahvistettuja tai todennäköisiä ebolatartuntoja oli tuolloin yli 420 ja tautiin oli kuollut liki 250 ihmistä.

Burundi on Kongon demokraattisen tasavallan naapurimaa.

Aiheet ebola
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruotsissa epäily ebolasta – lisätietoa odotetaan vielä tänään

Yle: Ruotsissa epäillään ebola-tartuntaa

Kongon demokraattisen tasavallan miljoonakaupungissa todettiin ebolatartunta