Ulkomaat

Brexit-sopu kaatui jälleen – EU-ero toteutumassa pahimmalla mahdollisella tavalla

Erosopu kaatui jälleen brittiparlamentissa perjantaina äänin 344–286.
Aimo Vainio
Sopimukseton ero on jälleen askeleen lähempänä.

Britannian parlamentti kaatoi erosopimuksen perjantaina kolmatta kertaa.

Britannian piti alun perin erota EU:sta jo tänään perjantaina mutta EU-johtajat myönsivät maalle lykkäystä huhtikuulle tai vaihtoehtoisesti toukokuulle, jos erosopimus hyväksytään. Koska erosopimus ei mennyt kolmannellakaan yrittämällä läpi, uusi eropäivä on jo huhtikuussa 12.4.

Britannian vaihtoehdot ovat nyt, että se joko lähtee 12.4. sopimuksetta tai kertoo, miten se haluaa jatkaa eroprosessiaan. Jos maa haluaa pidemmän lisäajan, sen tulee järjestää europarlamenttivaalit. Se tarkoittaisi, että EU-johtajien olisi jälleen kokoonnuttava keskustelemaan Brysseliin mahdollisesta pidemmästä jatkoajasta.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ilmoitti äänestystuloksen jälkeen Twitterissä järjestävänsä EU-johtajien hätäkokouksen ennen huhtikuun eropäivää.

Sopimuksetonta brexitiä on pidetty huonoimpana mahdollisena vaihtoehtona, koska silloin se irtautuisi EU:sta hallitsemattomasti. Suurin osa brittiparlamentaarikoistakin on vastustanut "kovaa" eroa.

Aiemmin tällä viikolla brittiparlamentti äänesti useista vaihtoehdoista erosopimukselle – ilman minkäänlaista edistystä. Eniten kannatusta sai ehdotus EU-erosta, jossa Britannia olisi pysynyt tulliliitossa EU:n kanssa. Toiseksi suosituin vaihtoehto oli järjestää uusi kansanäänestys.

EU on valmistautunut, että Britannia aikoo pyytää pitkää lisäaikaa. Se myös on varautunut äkkieroon huhtikuussa. EU:n brexit-pääneuvottelija Michel Barnier on pitänyt äkkieroa todennäköisenä vaihtoehtona.

Brittiparlamentti äänesti tällä kertaa vain osasta erosopimuspakettia. Britannian pääministeri Theresa May yritti saada sopimuksettoman brexitin kannattajia taakseen ja lupasi erota, jos erosopimus menee parlamentissa läpi.

"Tämä on viimeinen mahdollisuus pelastaa brexit", May vetosi perjantaina kansanedustajiin.

Lue myös:

Vaikka EU-maat antoivat Britannialle lisäaikaa brexitille, sopimukseton ero ei ole kaukana: "Huono diili kaikille"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Simonkadulla: Räiskyvä kisa alkoi

Brexitin pelätään aiheuttavan vajausta Ison-Britannian ruokakauppojen hyllyille

EU-viljelijäjärjestön kysely: luottamus maatalouteen kasvussa, sääolosuhteet ja hintamuutokset huolestuttavat