Ulkomaat

Vaalitarkkailijat: Ukrainassa hyvät edellytykset vapaille vaaleille – huomautettavaa esimerkiksi vaalirahoituksessa

Myös äänten ostamisesta on tehty useita rikosilmoituksia.
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Etyjin vaalitarkkailuoperaatiota Ukrainassa on johtanut kansanedustaja Ilkka Kanerva.

Ukrainan presidentinvaalien ensimmäinen kierros oli pääosin hyvin järjestetty, mutta korjattavaakin on, arvioi Etyjin vaalitarkkailuoperaatiota Ukrainassa johtanut kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) tiedotteessa.

Kansainvälisten vaalitarkkailijoiden mukaan Ukrainan lainsäädäntö antaa hyvät valmiudet rehellisten ja vapaiden vaalien järjestämiselle. Säädösten noudattamisessa havaittiin kuitenkin puutteita esimerkiksi vaalirahoituksessa. Myös äänten ostamisesta on tehty useita rikosilmoituksia.

Kansainväliset järjestöt huomauttavat, ettei vaaleja voitu järjestää osassa Itä-Ukrainaa tai Krimin niemimaalla. Krim kuuluu kansainvälisen oikeuden mukaan Ukrainalle, mutta Venäjä liitti Krimin osakseen vuonna 2014.

Vaalien toisella kierroksella ovat vastakkain komediarooleista tunnettu näyttelijä Volodymyr Zelensky ja maan nykyinen presidentti Petro Poroshenko.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mitkä ovat EU:n tärkeimmät onnistumiset, entä pahimmat virheet? Teija Tiilikainen, Liisa Jaakonsaari ja Anneli Jäätteenmäki vastaavat

Korruptiokohua sulatteleva Itävalta valmistautuu ennenaikaisiin vaaleihin – liittokansleri Kurzin puolue gallupkärjessä

Glyfosaatista jättituomio: Kalifornialaispariskunta sai syövän, Bayerille määrättiin kahden miljardin dollarin korvaukset