Ulkomaat

Notre Damen aarteita saatiin pelastettua, kirkko rakennetaan uudelleen

Katedraalissa vierailee vuosittain jopa 14 miljoonaa turistia.
Eija Mansikkamäki
Katedraali on tunnettu myös kauniista lasimaalauksistaan.

Pariisissa Notre Damen katedraalista on pelastettu useita mittaamattoman arvokkaita uskonnollisia esineitä ja taideaarteita, kertoo Pariisin pormestari Anne Hidalgo Twitterissä.

Pormestari kirjoittaa, että palomiehet, poliisit ja kaupungin virkamiehet muodostivat ihmisketjun, jota pitkin esineitä pelastettiin palavasta kirkosta. Ulos saatiin muun muassa katolisille erittäin tärkeä La couronne d'épines -orjantappurakruunu, joka on pormestarin mukaan nyt turvallisessa paikassa. Lisäksi turvassa on Ranskan kuninkaan käyttämä viitta 1200-luvulta.

Pormestari oli liittänyt tviittiinsä kuvan, jossa näkyy kirkosta pelastettuja esineitä paketoituna muoviin. Toistaiseksi on epäselvää, minkä verran kirkosta on kaiken kaikkiaan saatu pelastettua esineitä ja taidetta.

Pariisin pelastuslaitoksen päällikön Jean-Claude Gallet'n mukaan palomiehet työskentelivät lujasti suojatakseen kirkon peräosan, jossa valtaosa arvokkaista esineistä sijaitsee. Hän kertoi, että esineet on suojattu, mutta ei antanut tarkempia tietoja.

Notre Damen katedraali on Euroopan vierailluimpia turistikohteita. Siellä käy vuosittain jopa 14 miljoonaa turistia. Katedraali sijaitsee Pariisin sydämessä Citén saarella.

Kulttuurihistoriallisesti mittaamattoman arvokasta pyhäkköä pidetään yhtenä Ranskan goottilaisen arkkitehtuurin tärkeimmistä saavutuksista. Katedraalin rakennustyöt aloitettiin 1160-luvulla.

Macron: Notre Dame rakennetaan uudelleen

Notre Damen historiallinen katedraali syttyi palamaan maanantai-iltana ja on pahoin tuhoutunut. Pariisin pelastusviranomaisen mukaan katedraalin päärakenteet onnistuttiin pelastamaan ja suojaamaan tulipalolta, mutta yli 90-metriä korkea keskitorni romahti. Myös suuria osia kirkon katosta tuhoutui.

Paloa on ollut sammuttamassa satoja palomiehiä ja ainakin yksi on loukkaantunut vakavasti sammutustöissä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on luvannut, että Notre Dame rakennetaan uudelleen. Hänen mukaansa uudelleen rakentamiseksi perustetaan kansainvälinen rahankeräyskampanja.

Notre Damen edustalla tunteikkaasti puhunut Macron sanoi lisäksi, että pahin vältettiin palomiesten työn ansiosta.

Brittilehti Guardian kertoo, että alustavien tutkimusten perusteella näyttää siltä, että palo sai alkunsa vahingossa. Illalla syttynyt palo saattaa liittyä katedraalin korjaustöihin. Poliisi kommentoikin aiemmin, että mikään ei viittaa siihen, ettei kyseessä olisi onnettomuus.

"Tämä on lempikirkkoni koko maailmassa"

Palo sai alkunsa hieman ennen kello iltaseitsemää paikallista aikaa. CNN:n haastatteleman ranskalais-amerikkalaisen miehen mukaan palo alkoi, kun katedraalissa oli vielä käynnissä messu.

François-Xavier Lochet'n mukaan poliisi kävi kertomassa messua suorittaneelle papille, että kyseessä ei ollut vitsi.

Lochet'n mukaan savua alkoi pian tulla sisälle katedraaliin.

"Halusin itkeä. Tämä on lempikirkkoni koko maailmassa. Kun olin 12-vuotias, kiipeilin kirkon torneissa."

"Tämä on valtava osa eurooppalaista historiaa ja nyt se on kateissa", Lochet sanoi CNN:n haastattelussa.

Lue lisää